NLroei eerstejaars: Klassementsleiders zegevieren

Algemeen

We kunnen stellen dat onder de eerstejaarswinnaars bij de Hollandia weinig verrassende namen te vinden zijn. De klassementsleiders verstevigden allen hun posities met de volle buit aan punten.

De lichte vrouwen van Okeanos hadden na twee overwinningen een klein stap terug gezet bij de Varsity. Naast het Bosbaanwater kon dit weekeinde de vlag weer uit. “Bij de Varsity kwam er niet uit wat we hadden gehoopt”, zegt slag Janette Huijser. “Nu hebben we heel goed uitgevoerd wat we moesten doen.” Dat resulteerde in een verpletterende overwinning. “Dat we met een kleine 26 seconde voorsprong wonnen is iets waar ik heel erg trots op ben.”

Rust
“Vergeleken met de Varsity zijn we heel rustig gebleven”, blikt Huijser terug. “Luisteren naar het raceplan en de stuurvrouw bracht rust. Daarmee hebben we onze voorsprong steeds een beetje kunnen uitbouwen.”

Genoeg
Dat de voorsprong zo groot heeft kunnen worden is voor Huijser nog altijd een verrassing. “Het komt vast door ons motto: ‘Het is nooit genoeg’.” Huijser: “Dat roepen we al vanaf dag een. En het staat zelfs op onze shirts.” Winnen bij een boord-aan-boordrace is echt wel anders, ervoer de Okeanosslag: “Bij een timetrial heb je geen idee, hoe we lagen. Dat hadden we aanvankelijk sowieso niet omdat we ook de NKIR niet hebben gestart. Nu zie je het gewoon gebeuren.”

Vertrouwen
De zware vrouwenacht van Skadi ging er met het maximale puntenaantal vandoor. “Uiteindelijk ging het goed”, concludeert roeister Irene Laane. “Bij de voorwedstrijd hebben we het, vinden we, technisch best wel laten liggen. We waren te veel bezig met wat er om ons heen gebeurde. Dat gaf ons wel het vertrouwen dat het beter kon. We waren er in de finale op gebrand er het beste van de maken.”

Geleerd
Ook de Skadivrouwen tekenen hun derde overwinning op dit seizoen. “Dat brengt ook wel een soort prestatiedruk met zich mee. Je weet nooit wat anderen in een paar weken tijd hebben geleerd. Dan is het aan de start toch elke keer weer het verstand op nul zetten en laten zien dat wij ook iets hebben geleerd in de laatste weken.” 

Zwaar
De zware mannenacht van Laga kon dit keer wederom goed stand houden tegen Nereus. Met een riante voorsprong van zes seconde waren de Delftenaren de Amsterdammers de baas. De lichte mannenacht van Nereus bouwde hun grote voorsprong in het klassement uit door de vierde wedstrijd van het seizoen te winnen.