NLroei eerstejaars: “Toen het record in beeld kwam gingen ze pas echt aan”

Algemeen

“We hebben geluk met de power in de acht”, zegt Gyascoach Ids Dijkstra. “Bij de laatste meters gingen er een paar helemaal loco.” Zijn eerstejaars vrouwenacht won zaterdag met een fikse voorsprong de Nkir. Nereus trok bij de zware mannen aan het langste eind. Laga blikte bij de lichte mannenachten en Okeanos zette de toon bij de lichte vrouwenvier.

De zware mannen van Nereus vestigden een nieuw record. “Ze gingen behouden weg”, vertelt coach Stijn Karst. “Maar dat hebben we ze ook meegegeven. Voor de verandering hebben ze goed naar ons geluisterd.” Het raceplan was om zo steady mogelijk de eerste vijfhonderd meter te doen. Pas in het laatste kwart mochten de mannen alles eruit roeien. “Ze zijn hard gegaan, maar hebben zich niet opgeblazen. Dat leidde tot een record.” De mannen noteerden een tijd van 06:27,7, dat is 0,6 seconde sneller dan het vorige record.

Nog niet gedoneerd? Doe het nu, het kan hier. Namens de NLroeiredactie veel dank!

Mooi
Aanvankelijk bungelden de Nereïden net buiten de top drie. “Ze lagen vierde of vijfde en schoven heel langzaam op naar plaats twee. Meter voor meter schoven ze in. Maar toen in de slotfase het record in beeld kwam gingen ze pas echt aan”, aldus Karst. “Ze hebben het echt uit de laatste meters gehaald. Dat is goed en mooi.”

Teamplayers
De ploeg van Karst draait onderling soepel. “Het zijn niet zulke heel grote massieve jongens, maar ze zijn goed als teamplayers. Dat zochten we ook in de acht. De bonding die ze onderling aangaan is mooi om te zien. Dat helpt ermee om goed in trainingen en later wedstrijden te zitten. We hopen daarmee ook niet af en toe een wedstrijd te winnen, maar telkens iedere keer goed te presteren.”

Split
De lichte vrouwen van Okeanos moesten het hebben van hun split. “Daar moesten ze goed op blijven zitten”, zegt coach Thei Steenvoorden. “Op basis van wat ze eerder hebben gedaan op tweeduizend meter hadden we ze scherpe tijden gegeven om ervoor te zorgen dat ze fysiek het maximale uit zichzelf zouden trappen. Ze hebben hun split niet kunnen vasthouden. In de trainingen ging dat beter. Maar ze hebben wel laten zien fitter en sterker te zijn dan de rest. Ze kunnen bovendien omgaan met de wedstrijdstress.”

Sterk
De Gyasvrouwen hebben hun gemiddelde wel kunnen vasthouden. “We hebben sterke vrouwen”, gaat Dijkstra verder. “Het was wel lastig om uit te zakken naar de split, maar daar zaten ze toch snel aan. We hebben op Gyas gesimuleerd hoe de start is. Daar hebben we veel aan gehad. Daarom startten ze best goed.” Dat ze sterk zijn is bewezen. Over de bootkunsten van de Groningse vrouwen doet de coach een beperkt boekje open. “Ze moeten nog beter leren roeien, dat gaat nog niet van harte. We gaan daarin nog stappen zetten.”

Bootsnelheid
De winst bij de Nkir is volgens Steenvoorden een mooi begin om verder te bouwen. “Het laat eigenlijk vooral zien dat ze vermogen hebben, of ze de boot hard laten gaan moeten we nog zien. Dit is zeker een mooi startpunt. Nu nog bootsnelheid creëren.”

Werk
Ook Dijkstra heeft nog werk aan de boot. “Dit weekeind geeft veel vertrouwen. We hebben zondag meteen weer geroeid om de koppen goed erbij te hebben. We hebben de ploeg duidelijk gemaakt dat ze er nog lang niet zijn. Ze moeten nu niet denken dat de Nkir winnen alles is. We hebben veel lengte, dat moeten ze nog wel gaan vertalen in de boot. We gaan er een goedlopende acht van maken.”