Marieke Keijser: ‘Ik zou wel zien na 1000 meter’

Achtergrond

Er werd gisteren bij de EK Indoorroeien een aantal nationale records verbeterd. NLroei sprak met Marieke Keijser (LDSB) en Obbe Tibben (LSB).

Dat skiffwereldkampioene onder 23 jaar Keijser haar eigen record van vorig jaar verbrak was opzienbarend. Net als de andere roeister van het nationale team is zij pas ruim een maand serieus intraining. Waar andere toproeisters ver van hun eigen persoonlijk record verwijderd bleven, verbeterde Keijser haar eigen toptijd met 0,4 seconden tot 7:04,8.

Nog niet gedoneerd? Doe het nu, het kan hier. Namens de NLroeiredactie veel dank!

Voorbereiding
“Ik was zelf ook wel verrast. Ik had vooral geen idee wat ik zou kunnen doen. Mijn duurtrainingen gingen inderdaad wel wat langzamer, maar ik merkte dat ik in korte stukjes behoorlijk wat power had. Deze race heb ik ingezet op 1:47 waarvan ik zeker wist dat ik het kon vasthouden. Dan zou ik het wel zien na de 1000 meter”, aldus de Rotterdamse.

Publiek
“Ik had vooraf natuurlijk wel een beetje gerekend en dacht dat ik met 500 meter 1:46 en dan nog 500 meter 1:45 mijn record zou kunnen halen. Eigenlijk is het precies zoals het gegaan is. Makkelijk was het niet, maar het hielp enorm dat iedereen hard ging schreeuwen. Ik begreep dat het publiek ook het schema van het record kon zien, maar die houvast had ik niet. Dat mensen heel hard gingen aanmoedigen, bevestigde dat ik goed zat.”

Studie
Keijser liet doelbewust twee weken terug de Hel van het Noorden schieten. “Het was een combinatie van een knieblessure en een drukke tentamenperiode. Van dat laatste had ik dusdanig veel stress dat het beter was de Hel even te laten lopen.” Keijser startte onlangs met haar studie Beleid & Management Gezondheidszorg aan de Erasmus universiteit.

Skadi
Ondertussen wisselde de vice-wereldkampioene in de skiff bij de senioren ook definitief van vereniging en komt ze nu uit voor Skadi in plaats van voor De Maas. Een nieuwe skiff wordt binnenkort bezorgd. “Het is voor mij heel belangrijk ook een leuk sociaal leven te hebben en daar past een studentenvereniging goed bij. Ik ben ook opgenomen in de lichte vrouwen eerstejaarsgroep van vorig jaar.” Oud-olympiër Rianne Sigmond begeleidt Keijser nu vanuit haar nieuwe vereniging.

Tibben
Dat Obbe Tibben het nationale record zou verbeteren bij de lichte mannen onder 23 jaar lag iets meer in de lijn der verwachting. Hij gaf na de ook al gewonnen Hel van het Noorden al aan deze ambitie te hebben. De Amsterdammer maakte het meer dan spannend en dook precies 0,1 seconden onder het oude record van Conno Kuyt.

Warmroeien
Het scheelde weinig of de voormalig roeier van ’t Diep uit Steenwijk had zijn race gemist. Tibben: “Ik was iets te geconcentreerd aan het warm roeien en had niet door dat iedereen uit mijn heat al vertrokken was naar de zaal. Ik had net op tijd door dat ik weg moest, maar even plassen of uitgebreid de ergometer testen zat er niet meer in.”

Omstandigheden
Tibben had zelf op een iets snellere tijd gehoopt. “Het ging moeizamer dan in de trainingen. Op zich kende ik de zwaardere omstandigheden wel van vorig jaar, want toen stortte ik behoorlijk in. Daardoor had ik ook een iets voorzichtiger raceplan had gemaakt. Dat pakte gelukkig goed uit”, aldus de roeier van Skøll.

Fotografen
In het middenstuk had Tibben zelfs wat moeite zichzelf te motiveren. “De teller ging zelfs iets te vaak naar 1:35. Op dat moment scheelt het wel dat er veel publiek voor je staat. Die bleven maar schreeuwen, zelfs de fotografen moedigden me aan. Dat gaf wel een kick en zorgde ervoor dat ik er alles uit kon persen.”