Rosa Bas kon fietsrecord niet heroveren: ‘‘Ik was echt op’’

Algemeen

Even had ze het wereldrecord te pakken. Vijf dagen later werd haar tijd verder aangescherpt. Het is de voormalige roeister Rosa Bas niet gelukt om het huidige record van 124,1 kilometer per uur te verbeteren.

Afgelopen woensdag kwam Bas weer thuis. Afgezien van een flinke jetlag gaat het prima met haar. Met een goed gevoel denkt ze terug aan de afgelopen periode. ‘’Ik ben blij dat ik heb meegedaan, het is een heel leerzaam jaar geweest. Het was leuk om met zo’n groot team naar een doel toe te werken. We kunnen tevreden zijn dat we het beste eruit hebben gehaald. Maar ik baal wel dat mijn record niet even wat langer staat.’’

[su_quote]Geen NLroei zonder crowdfunding! Support de onafhankelijke roei-journalistiek, dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]

Balen
De fietsster vertelt dat ze vooraf aan de wedstrijd flink zenuwachtig was. Toen ze op 9 september het wereldrecord verbrak, voelde ze zich heel opgelucht. Wel was ze direct vastbesloten om haar eigen record opnieuw te verbreken. ‘’De eerste races daarna waren redelijk ontspannen. Totdat die Franse (Ilona Peltier, red.) er opeens overheen ging. Toen moest ik natuurlijk wel weer. Ja, dat was wel even balen. Vooral omdat ik de hele tijd wel 122 kilometer per uur haalde, maar steeds niet harder ging dan dat.’’

Geprobeerd
‘’We hebben veel dingen geprobeerd om toch harder te kunnen maar het zat er gewoon niet in. De ligfiets is ontworpen om het vorige record te verbreken en dat is gelukt. Hij is te groot om nog meer snelheid te kunnen maken.’’ Teamgenote Jennifer Breet haalde uiteindelijk een PR van 114 kilometer per uur.

Zwaar
Er is veel kracht nodig om op zulke snelheden te fietsen. Dat merkte de atleet ook wel. In totaal heeft ze elf keer geracet. ‘’De wedstrijden lagen ver uit elkaar, maar alsnog was het erg zwaar. De laatste twee races kreeg ik mijn benen niet meer rond, ik was echt op.’’

Lekker niks
Vorig jaar stopte Bas met wedstrijdroeien om zich te focussen op haar werk en studie. Tot de fietsrecordpoging op haar pad kwam. Het plan voor aankomend jaar? ‘’Lekker niks doen. Ik wil nog wel blijven fietsen, maar alleen wanneer ik zelf zin heb.’’ In een roeiboot hoeven we haar niet meer te verwachten. ‘’Daar ben ik helemaal mee gestopt.’’