Wijzgingen bondsboten: Schwarz in vierzonder, Florijn in dubbelvier

Algemeen

Richting de wereldbekerwedstrijden van Luzern en de EK in Glasgow wijzigden de bondscoaches sommige ploegen. Opvallendste feiten: Bram Schwarz komt op slag in de vierzonder en Karolien Florijn zit voor dit seizoen vast in de dubbelvier.

Vooral de komst van jongeling Schwarz is opzienbarend. De pas 20-jarige roeier kwam het hele seizoen uit voor de University of Washington en maakte in tegenstelling tot een paar andere ‘Amerikanen’ nog geen deel uit van de equipe die naar de tweede wereldbekerwedstrijden werd gestuurd. Nu komt hij op slag van de vierzonder die in Oostenrijk tegenviel. Hij neemt de plaats in van Kaj Hendriks, waarbij Björn van den Ende weer terug naar stuurboord gaat. Tone Wieten en Jasper Tissen bemannen het middenschip.

Kwaliteiten
“Op deze manier wijzigen we het niet-flexibele stuurboordblok dat we hadden en kan Björn weer terug naar zijn eigen boord, dat scheelt ook een slok op een borrel. Met Bram was eerst het idee dat we hem bij de scullers zouden proberen, maar toen kwam deze kans langs. Hij heeft ondanks zijn jonge leeftijd veel ervaring op slag en heeft zowel technisch als fysiek uitstekende kwaliteiten”, aldus Emke. “Wat ik tot nu toe heb gezien, ziet er goed uit.”

Hendriks/Langen
Hendriks neem nu plaats in de tweezonder met Triton-ploeggenoot Harold Langen. Samen werden zij eind april nationaal kampioen in dit nummer. “In dit veld willen we ook graag een sterke boot. Zij hebben nu al twee jaar lang op rij laten zien over voldoende snelheid te beschikken. We kunnen nu zien hoe zij internationaal kunnen meekomen.” Van alle bondsmannen starten alleen zij en de eerder genoemde vier de Koninklijke Holland Beker.

Achten
Met de twee achten die Emke in Linz had varen, wordt deze dagen gekeken of met een paar wijzigingen de eerste boot sneller gemaakt kan worden. In Oostenrijk scheelde het slechts 0,3 seconden. De toen thuis gelaten Govert Viergever maakt ook weer onderdeel uit van de groep. De scullers blijven vooralsnog varen zoals ze nu doen met een dubbelvier en dubbeltwee.

Florijn
Bij de vrouwen is de selectiestrijd voor de dubbelvier tussen Lisa Scheenaard en Karolien Florijn uitgevallen in het voordeel van laatstgenoemde. Met Florijn in de boot won de ploeg de wereldbekerwedstrijd in Belgrado, in Linz eindigde de ploeg met Scheenaard als vijfde. “Daar ging van alles mis en lag zeker niet alleen aan Lisa. In Luzern vorig jaar roeiden ze met haar aan boord bijvoorbeeld veel beter. Aan de andere kant is het mijn perceptie dat het geen zin heeft daar nu nog races aan te wijden. Voor mij is het goed te zien dat Karolien ook een dubbeltwee hard kan laten gaan. Na de WK kijken we verder”, zegt vrouwenhoofdcoach Josy Verdonkschot.

Luzern
Wel is hij van plan wat andere wijzigingen door te voeren. “Zoals ik al zei ging er wel meer mis, waardoor we wel even wat moeten sleutelen aan de dubbelvier. Olivia van Rooijen roeit bijvoorbeeld komende weken op de slagpositie en Nicole Beukers op boeg. Niet dat zij het slecht doet, maar ze zit daar al anderhalf jaar. Dan is even wat anders ook wel goed.” Verdonkschot gaat met alleen de zware scullsters en de acht naar Luzern. Voor een EK-vier volgt een selectie en de lichte vrouwendubbeltwee van Marieke Keijser en Ilse Paulis blijft thuis om te trainen. Het jonge tweetal Elsbeth Beeres en Laila Youssifou mag in de twee naar het EK. Bij de Holland Beker zullen alle ploegen van Verdonkschot acte de présence geven.