Koninklijke Holland Beker: Drysdale versus Synek *nu met videostream*

Voorbeschouwing

Vandaag gaan in de Amsterdam voor de 125e keer de wedstrijden om de Koninklijke Holland Beker van start. Centraal staan daarbij de races om de Holland Beker (M1x) en Ladies Trophy (W1x). Met twee van de beste skiffeurs aller tijden is het de organisatie wederom gelukt een veld met toppers bij elkaar te krijgen.

Zowel tweevoudig olympisch kampioen Mahé Drysdale als drievoudig wereldkampioen Ondrej Synek hebben een warme relatie met de Holland Beker, want beiden wonnen de race op de Bosbaan meerdere malen. Synek won de race maar liefst vijfmaal terwijl zijn Nieuw-Zeelandse concurrent vier keer winnend over de streep kwam. Als Drysdale dit keer de zege pakt komen de beide routiniers op gelijke hoogte.

Favoriet
Toch spreken de recente uitslagen in het voordeel van Tsjech. Hoewel de 35-jarige toproeier in de herfst van zijn roeicarrière is beland, zijn zijn prestaties nog steeds van ongekend niveau. Hij werd in Sarasota afgelopen zomer wereldkampioen en ook bij de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen was Synek ongenaakbaar. De tweede wereldbekerraces in Oostenrijk sloeg hij over, waardoor hij op de Bosbaan waarschijnlijk optimaal voorbereid aan de start ligt.

Drysdale
Het niveau van Drysdale daarentegen is flink gissen. Na zijn olympische titel van 2016 nam hij een jaar vrijaf en moest ondertussen toezien hoe zijn landgenoot Robert Manson geruisloos zijn plek overnam en vorig jaar in Poznan een wereldrecord neerzette. In de winter verloor hij meerdere races van Manson en bij de wereldbekerwedstrijden in Oostenrijk moest hij zich na twee races terugtrekken vanwege een griepje. Tot overmaat van ramp roeide hij gisterochtend zijn skiff finaal in de prak tijdens een proefstart bij een trainingskamp in München.

Nederlanders
Naast deze absolute toppers lijken er geen andere gegadigden te zijn voor de winst. Daarvoor is het niveauverschil met de rest domweg te groot. Ook namens Nederland zijn er weinig toproeiers die de gok op dit hoogste niveau wagen. Mannen als Louis Stolper en Henk-Jan Schuijt zouden normaal gesproken een wonder moeten verrichten om de finale te halen, dit jaar lijkt dat prima mogelijk.

Thiele
Bij de vrouwen is slechts één wereldtopper op de Holland Beker afgekomen. Nummer zes bij afgelopen WK, Annekatrin Thiele, werd in 2016 olympisch kampioen in de dubbelvier en beproeft sindsdien haar geluk in de skiff. Het leverde bij afgelopen wereldbekerwedstrijden een vierde en een zesde plaats op. Zware tegenstand zal zijn vermoedelijk niet krijgen. Van Nederlandse kant lijken Janneke van der Meulen, Baukje Zaaijer en Margriet Lantink de meest serieuze kandidaten voor een podiumplaats.

Loting en uitslagen staan hier. De livevideostream staat daar.