NK Groot: wederom veel bondsvrouwen

Voorbeschouwing

Het begint een terugkerend patroon te worden. Bij nationale kampioenschappen doet de vrouwenequipe van Josy Verdonkschot volop mee, terwijl de mannengroep van Mark Emke aan de kant blijft. Ook bij de NK voor grote nummers op de Willem-Alexanderbaan aankomend weekeinde is dit het geval.

Zo komen op zaterdag de kersverse Europees kampioenen uit de vierzonder in actie. Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester zullen de titel echter niet cadeau krijgen. Niet alleen raakten zij afgelopen weken geen riem aan door een alternatief fietstrainingskamp, ook is er stevige concurrentie. Een developmentvier van Hijleke Nauta, Tinka Offereins, Kim Janssen en Miriam Visser won onlangs nog het internationale veld in Duisburg.

Robbers
Ook de dubbelvier komt in actie en zal tegenstand krijgen van de snelle U23-vier en een gelegenheidsboot met bondsreserve Mieke Wilms met verder Margriet Lantink, Minke Holleboom en Martine van den Boomgaard. In de acht vervangt Elsbeth Beeres de geblesseerde Karien Robbers en neemt – net als vorig jaar – Kirsten Wielaard de slagpositie in.

Wissel
Bij de lichte vrouwen vindt er een interessante wissel plaats. Marieke Keijser start weer in de dubbeltwee. Niet met olympisch kampioen Ilse Paulis, maar met Martine Veldhuis, die de eerste internationale wedstrijden nog samen met Paulis startte. De drie starten samen met Iris Hochstenbach ook nog eens in de lichtgewicht dubbelvier.

Ratzeburg-vier
Ondanks de absentie van de meeste bondsmannen, zijn er toch ook daar interessante ploegen te vinden. Zo start de mannenvier, die vorig weekeinde nog won in Ratzeburg. De gebroeders Rienks, Freek Robbers en Sander de Graaf zullen echter nog een flinke kluif krijgen aan de Nereus/Laga-combinatie met Dijkstra, Stolper, Wullings en Makker. Dit kwartet roeide al hard bij de wedstrijden van de ARB.

Twellaar
De dubbeltwee is ook interessant om te volgen. Bondsreserve Melvin Twellaar, door roeifederatie FISA deze week nog uitgeroepen tot talent van de maand, start samen met zijn oude roeimaatje Luuk Adema. Samen pakten ze vorig jaar nog zilver bij het WK onder 23 jaar. Tegenstand krijgen ze van Guido de Ruiter met Lennart van Lierop, die volgende week ook zullen afreizen naar de wereldbekerwedstrijd in Poznan. Outsider zijn de routiniers Harold Langen en Vincent Klaassens.

Acht
De acht zal een prooi worden voor de U23-ploeg. Al zal net als bij de ARB de Nereus Henley-acht er alles aan doen daar een stokje voor te steken. Naar verluid heeft ook Laga wilde plannen voor de winst. De dubbelvier wordt helaas niet uitgeschreven. Bij de lichtgewichten start de zilveren EK-dubbelvier niet. Dat biedt kansen aan een nieuwe groep roeiers.

Meer informatie over de wedstrijd is hier te vinden.