Jeugdspelen op korte baan met keerboei

Algemeen

De organisatie van de Olympische Spelen voor de jeugd gaat iets proberen. Het toernooi wordt gestart met een ronde time-trials en een keerboei. De wedstrijden bij deze jeugdspelen worden over vijfhonderd meter verroeid. Maar de eerste races over negenhonderd.

Na een zogenaamde vliegende start wordt er na vijfhonderd meter rondgemaakt om een boei heen, na vierhonderd meter volgt een finish. De ploegen starten veertig tot vijfenveertig seconden achter elkaar. De rondes die erna volgen zijn over vijfhonderd meter, boord aan boord in vier banen. Deze zijn een stuk korter dan de gebruikelijke twee kilometerwedstrijden, maar ook korter dan bij de vorige jeugdspelen. Toen werd er geracet over duizend meter. Er zijn overigens al vaker geruchten geweest dat de Fisa de afstand voor olympische wedstrijden graag verkort.

Kleine nummers
Bij het toernooi, dat van 7 tot 11 oktober plaatsvindt in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, zijn alleen kleine nummers uitgeschreven. Bij zowel de jongens als de meisjes is er een veld voor skiffeurs en voor tweeën zonder stuurman. Nederland kwalificeerde bij de Europese Kampioenschappen voor junioren eerder dit jaar een meisjes twee-zonder met Jessy Vermeer en Iris Klok aan boord. De meisjes werden vierde bij dat kampioenschap.