Chaos bij Amerikaanse roeibond

Algemeen

De voor de Amerikanen teleurstellend verlopen Olympische Spelen lijkt een half jaar later vergaande gevolgen te hebben voor de top van de Amerikaanse roeibond. Nadat het bestuur verdeeld bleek over een geheim gehouden rapport dat de prestaties van Rio de Janeiro evalueerde, is nu de vlak na de spelen gestopte roeister Meghan O’Leary (32) aangewezen als interim-voorzitter. Directeur Glenn Merry is aan de kant gezet.

Op het eerste oog leek het roeitoernooi van Rio voor de Verenigde Staten niet eens zo slecht te zijn verlopen. De vrouwenacht won voor de derde keer op rij de gouden medaille en skiffeuse Genevra Stone was de verrassende winnares van olympisch zilver. Stone bereidde zich met haar vader als coach echter compleet los van de Amerikaanse ploeg voor op het evenement. Daarnaast faalde de vrouwen dubbelvier, die het jaar ervoor in Aiguebelette nog wereldkampioen werd, volledig.

Mannen
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de slechte prestaties bij de mannenboten. De Amerikanen, die met hun grote universiteitscompetities een enorm aan potentieel aan talent kennen, kwamen in de acht niet verder dan de vierde plaats. Hun prioriteitsboot, de vier-zonder, moest zelfs genoegen nemen met een zevende stek.

Censuur
Een commissie ging aan het werk om de resultaten te evalueren en kwam met een 59-pagina’s tellend rapport, wat in december zou worden besproken bij een meeting van de Amerikaanse bond. De inhoud van die gesprekken werd niet openbaar gemaakt, net als de tekst van het rapport zelf. Het leidde tot een flinke geruchtenstroom in de Amerikaanse sportpers.

O’Leary
Inmiddels is duidelijk geworden dat de aanbevelingen van de evaluatiecommissie leidde tot tweespalt binnen het bondsbestuur. Met name het functioneren van (technisch) directeur Glenn Merry stond daarbij centraal. Vorige week trokken vier van de twaalf bestuursleden zich terug en werd voormalig roeister Meghan O’Leary tot interim-voorzitter van het bestuur gekozen. Een opmerkelijke keuze, daar O’Leary in Rio nog deelnemer was in de dubbeltwee en daarmee op de zesde plaats eindigde.

Contracten
Een dag later maakte USRowing bekend dat Merry zich zou terugtrekken als directeur. De eerste stap naar een reorganisatie lijkt daarmee gezet. Iets wat nog niet zo gemakkelijk zal gaan, want een van de discutabele beslissingen van Merry was het aanbieden van vierjarige contracten aan de bondscoaches nog voordat de Olympische Spelen van Rio de Janeiro moesten beginnen. Het is dan ook de vraag of de roeibond daar nog vanaf kan komen. Ook wil men beter gaan kijken naar hoe men getalenteerde college-atleten beter in het roeibondsysteem kan integreren.

©NLroei, 25-1-2017