Column Helma Neppérus: Waar blijven de jongensploegen?

Algemeen Column

Zondagochtend vroeg naar de Nederlandse tijd gemeten, werd er door Fien van Westreenen en Lisa Bruijnincx schitterend goud gehaald op de wereldkampioenschappen voor juniores in het verre Tokyo. Een gouden medaille valt niet te overtreffen en hopelijk zullen Fien en Lisa in hun latere loopbaan nog heel wat medailles veroveren. De meisjes scoorden dus, al was wellicht nog meer verwacht, maar de jongens bleven met lege handen staan ondanks hun inzet en die van hun coaches.

En dan is er toch heel wat veranderd. In 2014 en 2015 draaide juist bij de jongens het Acht-project op volle toeren. Willem Jan de Widt en Ronald Florijn wisten veel roeiers enthousiast te maken. Met forse groepen werd in het voorseizoen de skiff getraind op de Amstel en uiteindelijk werd in de loop van het seizoen de acht geformeerd. In 2014 werd zilver behaald en in 2015 goud.

Van de roeiers van toen is een deel al doorgestroomd naar de bondsacht die binnenkort olympische kwalificatie wil veroveren en een deel roeit nog in de categorie onder 23. De oogst bij de jongens nu is mager, is er geen aanbod of mist bondscoach Ronald Florijn zijn coachmaatje van toen,  De Widt in deze groep als stimulerende coach?

Laten we naar het aanbod kijken, hoe maken we roeien bij jongeren meer populair, stimuleren we dat er meer verenigingen komen, zodat er minder wachtlijsten zijn, het is een idee. Ook kunnen we het schoolroeien beter organiseren, al is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Bij de Coupe de la Jeunesse deden ruim een week terug veertien Europese landen mee en Nederland behaalde goede resultaten, maar ook weer vooral bij de meisjes, al gingen gelukkig ook enkele jongensploegen met een medaille naar huis.

Dus willen we meer, dan zal er toch iets moeten worden gedaan. En laten we alvast beginnen om de hopelijk goede resultaten straks bij de WK in Linz met dan hoop ik ook een ruime olympische kwalificatie, echt uit te dragen.