Bruijnincx: ‘We wisten dat ons goede ritme China zou slopen’

Interview

Gisteren grepen Lisa Bruijnincx en Fien van Westreenen in de dubbeltwee op indrukwekkende wijze de wereldtitel bij de WKjunioren. Bruijnincx vertelt over het toernooi en hun voorbereiding daarop.

Een paar uur na de finale is de roeister van Gouda nog steeds wat beduusd onder het succes. “Het besef dat we nu echt wereldkampioen zijn, moet nog wel even indalen. Mijn telefoon is ook een soort van ontploft en ik heb nog niet eens alles kunnen lezen. Maar het is geweldig hoe iedereen meeleeft. Net zoals dat alle andere junioren die ondanks allemaal waarschuwingen naar ons toe zijn komen zwemmen.”

Lyon
Dat haar ploeg zo’n sterk toernooi zou roeien kwam echter niet compleet onverwacht. Vorig jaar finishte zij – met onder andere Van Westreenen – al op een bronzen positie in de dubbelvier en dit jaar ging de voorbereiding nog een stuk beter. “Essentieel was ons zelf belegde trainingskamp in Lyon. Mede vanwege de hitte waar we aan moesten wennen, hebben we dit gedaan. We hebben daar een week heel goed gefocust en hard getraind. Vanaf toen begon bij ons te leven dat we voor goud konden gaan.”

Olympisch
Ook het roeien op de olympische baan van volgend jaar zorgde niet voor extra zenuwen. “Het was juist supervet om hier te mogen varen. Juist omdat het een oefentoernooi was, was alles heel goed georganiseerd. Maar het was wel wennen. Met zout water ligt je boot hoger en de wind kwam van alle kanten. Maar ik denk dat alle Nederlandse ploegen er op finaledag goed aan gewend waren.”

Zelfvertrouwen
Na de sterke voorwedstrijd en halve finale lag het duo goed voorbereid aan de start van finale. “Natuurlijk waren we zenuwachtig. Het was wel even anders dan vorig jaar toen we echt de underdog waren en konden verrassen. Je ligt aan de start van iets dat je heel graag wil winnen en daar word je wel nerveus van. Maar we wisten het goed om te zetten in zelfvertrouwen.”

Aanhaken
Bruijnincx doelt vooral op het plan dat het tweetal van te voren met coach Hans Lycklama had opgesteld. “We wisten namelijk dat als we ons daar aan zouden houden, we konden winnen. China zou hard uit de startblokken komen. Dat hadden we gezien in voorgaande races. Het enige wat we moesten doen was zorgen dat we zouden aanhaken.”

Slopen
“Als we na 500 meter in de buurt zouden liggen, wisten we dat ons goede ritme hun langzaam zou slopen. Precies dat gebeurde ook. Ik hoorde hun boeg steeds paniekeriger worden en ook dat hun waterwerk minder werd. Langzaamaan schoven we er langs. Waar precies weet ik niet eens meer maar het zal rond de 1500 meter zijn geweest.”

Afmaken
Bruijnincx en Van Westreenen wisten vanaf toen dat als ze niets geks zouden doen, ze de wereldtitel zouden pakken. “Een heel gaaf gevoel al moesten we het toen natuurlijk wel nog even afmaken.” Dat gebeurde gecontroleerd. China finishte uiteindelijk op ruim twee seconden achterstand als tweede. Het gat met nummer drie Litouwen bedroeg uiteindelijk een kleine vijf tellen.

Beelden van de gouden finale zijn hier terug te zien, de toernooi-uitslagen van de meisjesdubbeltwee daar.