Skøll-coach De Vries: ‘We hebben een mooie mix van jeugd en intern talent’

Interview

De roeiers van Skøll waren bij de Tromp Boatraces oppermachtig. Niet alleen won de club verreweg de meeste velden, de skiffeurs van de studentenvereniging uit Amsterdam zelfs de vier snelste tijden neer. NLroei sprak met hoofdverantwoordelijke Steffen de Vries.

De coach met al ruim 20 jaar ervaring was zelf ook wat verrast door het succes. “Ik wist wel dat de jongens fit waren, maar dat het zo goed zou gaan, had ik niet gedacht. Het was nog behoorlijk spannend wie het best uit de strijd kwam. Op de Amstel was Obbe Tibben vaak het snelst, maar toen ik Guillaume Krommenhoek als een kanonskogel zag vertrekken, zette ik mijn geld op hem. Uiteindelijk bouwde Lennart van Lierop het beste zijn race op. Daar is hij een meester in”, aldus De Vries.

Doneer hier voor onafhankelijke roeijournalistiek.

Groep
Als reden van de blikkenredgn noemt hij een aantal zaken. “We zijn vrij snel na de zomer meteen begonnen met goed trainen, dat betaalt zich nu al uit. Daarbij halen we veel uit de groep. Vorig jaar hadden we deze jongens ook al, maar trainden ze gefragmenteerder. Zo zaten Lennart en Guillaume nog bij de bond. Ze zetten elkaar goed op scherp zonder dat ze elkaar teveel het leven zuur gaan maken en er aan onderdoor gaan. Daar letten wij als coaches ook goed op.”

Zaterdagochtend
Roeiers die al een tijdje meegaan als David Kampman en Job Huigsloot maakten afgelopen seizoen en ook nu een flinke groei door. Zo was Kampman in Hilversum de snelste van de lichtgewichten. “Ze trekken zich aan elkaar op. Wat daarbij helpt is de gezamenlijke zaterdagochtendtraining met Willem III. We varen dan rustig naar Ouderkerk en vanaf daar doen we twee keer vijf kilometer in tempo 26-28 achter elkaar aan. Het water is daar een stuk rustiger dus je kan lekker doorvaren. Je leert van je afbijten en sturen. Ik heb het niet zelf verzonnen maar het werkt goed. Ook de roeiers van Willem III waren succesvol.”

Stage
Elk jaar stelt De Vries zijn skiffgroep in het najaar open voor verenigingsroeiers met ambitie en voor ex-junioren. “Ook dit jaar haakten die aan, maar ik was bang dat die in deze sterke groep nu teveel waren ondergesneeuwd. Dat viel gelukkig mee. Ik zag in de uitslagen hen ook heel aardig meekomen. Een van hen is het broertje van olympiër Lies Rustenburg, een tweedejaars roeier. Daar gaan we zeker nog meer van horen.” Ook voormalig junioren kiezen steeds vaker voor Skøll. “We hebben nu een mooie mix van intern talent en roeiers die van buiten zijn gekomen.”

Wereldbekers
Opvallend is ook de roeiers die afgelopen seizoen de prestigieuze Henley Royal Regatta wonnen, ook nu nog de drive hebben om door te gaan. “Ten eerste vinden ze het nog heel erg leuk, daarnaast is een plek bij de bond voor een aantal van hen nog steeds een doel. Guillaume kwam vorig jaar qua handigheid misschien nog net tekort maar is nu duidelijk verder. Lennart is een uitstekende slag. Als ze niet in aanmerking komen voor een plek in een scullboot willen we graag zelf in een dubbeltwee naar wereldbekers.”

Varsity
Ook voor de gehele groep is er aan plannen geen gebrek. “Uiteraard mikken we op een goede prestatie bij Heineken en Head. Nereus is natuurlijk ijzersterk, maar we willen daar zo dicht mogelijk bij zitten. Het zou zo moeten zijn dat wij ze op een voor hun slechte dag kunnen verslaan.” Ook de Varsity lonkt. “We zijn vorig jaar derde geworden en dat smaakte naar meer. Het staat zeker op mijn verlanglijstje en de jongens vonden het leuk. Ze gaan zeker een gooi naar de winst doen.”