Melvin Twellaar verrast bij Skiffhead: ‘Een kleiner vinnetje scheelt veel’

Algemeen Interview

Het was ook een beetje tot zijn eigen verbazing. Melvin Twellaar won de Skiffhead. Na afloop kreeg hij pas echt in de gaten wat voor een grote wedstrijd het eigenlijk is. Toeval of niet, Jannes Munneke was in 1970 was de laatste skiffeur van Aegir die de langeafstandwedstrijd won. Hij fietste zondag met zijn clubgenoot mee.

“Dat maakte het ook speciaal”, zegt Twellaar (22). Zijn prestatie komt niet helemaal uit de lucht vallen. Vorig jaar won de Groninger met stadsgenoot Luuk Adema zilver in de dubbeltwee bij de WK tot 23 jaar. Iets verder terug in de tijd was hij als junior de skiffkampioen van Nederland.

Bondsploeg
“Dit jaar maak ik voor het eerst deel uit van de scullersselectie. Dat is ontzettend leerzaam. Ik spar uiteraard veel en recent kreeg ik klop van Dirk Uittenbogaard”, aldus Twellaar. De Aegir-ster versloeg hem zondag echter met 4,5 seconde. Obbe Tibben en Adema werden respectievelijk derde en vierde. Niki van Sprang had halverwege opgegeven. Hij voelde naar eigen zeggen zijn kwetsbare rug flink opspelen en koos veiligheidshalve voor een noodlanding

Vin
Ook Twellaar vond het een zware tocht. “Het water was niet ruig, maar de wind stond op de meeste stukken pal tegen. En de windkracht was minstens vier. Maar het liep lekker. Veel beter dan in de afgelopen week. Dat kwam ook omdat ik een andere vinnetje had gemonteerd op advies van onze coach Eelco Meenhorst. Dat hielp enorm. Ik kon veel beter sturen.”

100 kilometer
De basis van zijn succes dateert niet van afgelopen maand. Als jeugdroeier kwam hij tot bloei bij de Groningse stadjers van de Hunze. Daar deed hij zijn dagelijkse trainingen in de skiff, het leidde dus tot de nationale solotitel. Maar hij weet wat er nog meer aan heeft bijgedragen. “Ik woonde in Friesland, Drachtstercompagnie om precies te zijn. Toen  ik 16/17 jaar was, fietste ik dagelijks ongeveer 100 kilometer; van huis, naar school, vervolgens naar de Hunze en dan weer naar huis”, aldus de winnaar van De Telegraaf-beker.