Lisa Scheenaard pakt Skiffhead slim aan

Algemeen Wedstrijden

Veel tijd om haar gedachten de vrije loop te laten, heeft Lisa Scheenaard bij de Skiffhead niet. Ze is constant bezig met kijken, voelen, klokken en denken. Volgens de Thêtaskiffeuse wint de meest complete roeister de langeafstandrace, niet per se de sterkst

“Ik zag dat Ilse Paulis en Inge Janssen op het eerste stuk een beetje inliepen. Zelf heb ik gewoon mijn eigen race gevaren en een stukje verderop liep ik weer wat uit. Inge kon ik in  de gaten houden door het verschil af en toe te klokken. Dat is het voordeel als je op kop mag starten. Maar mijn coach Gerard Egelmeers geeft ook informatie door”, zegt Scheenaard.

Referentie
Voordat ze het water op gaat, neemt ze de tijd die haar coach eerder in het veteranenveld had gerealiseerd als uitgangspunt. Egelmeers skiffte in 2000 bij de Olympische Spelen, maar inmiddels is zijn pupil een tikje sneller. “Ik heb daardoor een referentiekader, dat scheelt. Deze keer was het ook belangrijk een iets andere koers te varen vanwege de wind bepaalde bochten niet te scherp in te sturen. Anders werd je door de wind tegen de woonboten geduwd”, doceert ze.

Koers
Scheenaard is iemand die letterlijk en figuurlijk haar eigen koers bepaalt. Het legt haar geen windeieren. De Skiffhead won ze voor de derde maal op rij, dit keer met een halve minuut voorsprong. Haar focus is nu gericht op haar dubbeltwee met Roos de Jong.

Medaille
In hun eerste seizoen samen regen deze scullsters het ene succes aan het andere. Het culmineerde in een vijfde plaats bij de WK. De medailles waren nog niet binnen handbereik, maar zijn niet uit het zicht. “Ons doel is dit jaar een medaille te halen. Want als we dat niveau hebben, kwalificeren we ons ook voor de Olympische Spelen.”

Passen
Scheenaard is op haar plaats in deze dubbeltwee. “Het boottype past goed bij me, ik kan er veel van mezelf inleggen, dat past beter bij me dan de dubbelvier. En Roos en ik passen goed bij elkaar. We denken over veel dingen hetzelfde en hebben een zelfde focus met trainen. We verschillen als personen zeker, maar in de basis zit het goed.”

Kwalificatie
Vorig jaar waren de resultaten veel belovend, zo haalde het nieuwe duo zilver bij de EK. Scheenaard realiseert zich ook wel dat er een bepaalde mate van onbevangenheid gepaard gaat met een eerste seizoen samen. “Dit jaar zal het anders zijn, maar we hebben nu ook een langere voorbereidingstijd om daar mee aan de slag te gaan en ons zo voor te bereiden op de olympische kwalificatie”, aldus Scheenaard.