Thomas Notermans gelauwerd als coach van het jaar

Algemeen

Gisteren vond voor de eerste maal het Nationaal Coach- en instructeurscongres plaats. Daar stemde het publiek wie er volgens hen coach van het jaar en instructeur van het jaar moesten worden.

“De aanwezigen kregen een briefje om te stemmen uit de genomineerden”, blikt Thomas Notermans terug. “Daar kwam ik als winnaar uit de bus”. Andere genomineerde coaches waren Willem-Jan de Widt, Ed Maan en Jolijn Remmelink. Maaike Head had de eer om de prijs te overhandigen aan haar oud-coach. Behalve een mooie schaal en een foto met Head hield de coach van het jaar er nog wat leuks aan over. “Als ‘Oscarwinnaar’ mag ik naar het coachcongres van de FISA in Canada eind januari.”

Knap
Notermans stond in zijn Skaditijd als coach aan de basis van de succesvolle dubbeltwee van Maaike Head en Rianne Sigmond. Head groeide uit tot olympisch kampioen. Tegenwoordig is Notermans in dienst van De Maas en is hij vooral bekend van zijn enorme succes met lichte skiffeuse Marieke Keijser. De sb-roeister won dit jaar goud bij de wereldbeker in Varese, zilver in Poznan en de wereldtitel in haar klasse. “Goud winnen op eigen roeiwater in Rotterdam is erg bijzonder”, zegt Notermans over de WK. “Maar de prestatie waar ik het meest trots op ben is de gouden wereldbekermedaille in Varese. Na een heel rommelige periode binnen het lichte vrouwenroeien, was Marieke toch goed voor goud. Dat moet je toch maar doorstaan. Ik vind het erg knap.”

Coachen
Notermans is komend jaar nog veel aan de Rotterdamse waterkant te vinden. “Ik ga door bij De Maas en ik ga een groep talenten uit de regio coachen. We gaan samen trainen op de Willem-Alexanderbaan. Ook blijf ik bij Marieke Keijser, maar zij zal steeds meer aanhaken bij het Aegon Nationaal Roeiteam. Eerst een dag in de week, maar dat wordt vaker.”

Instructeurs
Ook voor instructeurs was er een stemronde. Han Mous van de Alkmaarsche Roei- en Zeilvereniging werd benoemd tot instructeur van het jaar. HollandAcht roeier Mechiel Versluis mocht deze prijs uitreiken. 

Congres
De dag werd georganiseerd in het hoofdkantoor van Aegon in Den Haag. Coaches en instructeurs die sinds 2010 een opleiding hebben gevolgd bij de roeibond ontvingen een uitnodiging. Zij kregen een programma met enkele olympische sprekers en daarna volgde workshoprondes. De roeibond heeft het voornemen dit congres jaarlijks te organiseren.