Winst in Boston voor vier met stuurman

Wedstrijden

Max Ponsen, Roel van Broekhuizen, Rik en Ralf Rienks en stuurman Bjorn Kwee slaagden er gisteravond (Nederlands tijd) in om in de vier met stuurman de prestigieuze Head of the Charles in Boston te winnen. De achten van de Nederlandse roeibond eindigden op de vierde en de zesde plaats.

De overwinning van de vier is opvallend. Hoewel de gebroeders Rienks al enige tijd tegen de nationale roeitop aanschurken en Ponsen wereldkampioen is geworden op junioren en U23-niveau, leek dit vooraf nog niet voldoende om ook een internationale wedstrijd van het hoogste niveau te winnen. De vier roeiers kennen elkaar uit de juniorentijd en waar Rik en Ralf Rienks in Nederland bleven roeien vertrokken Ponsen en Van Broekhuizen een paar jaar terug naar Amerika om bij respectievelijk Boston University en University of Pennsylvania te roeien. Nu trainen ze allen weer in Nederland.

Doneer hier voor onafhankelijke roeijournalistiek.

Golven
De ploeg bleek bij de grootste roeiwedstrijd ter wereld na een kleine vijf kilometer een kleine acht seconden sneller dan een boot van de Amerikaanse roeibond, Brown University was maar liefst 15 tellen langzamer. “Ik had de winst zeker niet verwacht, met name door de sterke Amerikanen, maar ook Duitsers. De omstandigheden waren heel lastig met harde tegenwind en hoge golven. We zijn onderweg ook nog aangevaren en zijn afgesneden na een brug. Het was niet eens hun beste roeien maar ik denk dat ze vooral beter met de omstandigheden zijn omgegaan dan de anderen”, vertelde hun coach Willem Jan de Widt vanuit Amerika.

Bondsachten
De beide bondsachten konden het huzarenstukje van de vier even later niet herhalen. De nationale acht van de Verenigde Staten won de race met een marge van drie seconden op de universiteit van Yale. Deze ploeg won eerder dit jaar de Amerikaanse universiteitskampioenschappen. De eerste Nederlandse acht, met roeiers uit onze vierzonder en acht, moest bijna 20 seconden toegeven op de winnaar en eindigde vlak achter Brown als vierde. De boot, die eerder dit jaar als tweede acht uitkwam bij twee wereldbekers zat, daar weer vijf tellen achter en finishte als zesde.