Bondsequipe EK bekend: dubbelvier bij vrouwen op de schop

Wedstrijden

Gisteren maakte de roeibond de bemanning bekend voor de aanstaande Europese kampioenschappen. Die worden eind mei in het Sloveense Bled gehouden. Meest opvallend is de wijziging van de helft van de (jonge) vrouwendubbelvier die bij afgelopen WK in Racice nog het zilver won. Lisa Scheenaard en voormalig lichtgewicht roeister Martine Veldhuis vervangen Bente Paulis en Nika Vos.

NLroei wordt met liefde voor de sport gemaakt, hou ze in de lucht!”, aldus donateur Fred van Essen. Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Dankjewel!

Laatstgenoemde twee roeisters zijn niet in een andere boot opgenomen. Ten opzichte van vorig jaar verandert er verder vrijwel niets bij de vrouwen. Karolien Florijn blijft in de skiff en ook de tweetjes (Meester/Clevering in de 2- en Youssifou/De Jong in de 2x) blijven ongewijzigd. Hetzelfde geldt voor de vierzonder waar met name de plek van Marloes Oldenburg opvallend is. De roeister van Gyas brak een half jaar geleden haar nek maar is na een intensief hersteltraject weer terug.

Nieuwkomers
De KNRB heeft besloten geen vrouwenacht op het water te brengen. Dat betekent dat er wederom geen plek is voor het Laga-duo Dieuwertje den Besten en Maartje Damen die ook bij vorig EK en WK langs de kant stonden. Bij de mannen geldt dit voor de equipeleden Michiel Mantel, Pieter van Veen en Wietse Morreau. De nieuwkomers Gert-Jan van Doorn en Olav Molenaar hebben na een sterk optreden in Piediluco een plek verworven in de vierzonder samen met Guus Mollee en Nelson Ritsema.

Holland Acht
De prioriteit bij de boordroeiers lijkt nu bij de acht te liggen. De vierzonders die elkaar in Italië vorige week nog geen boegbal gunden zijn nu samengevoegd. Een deel van de acht van afgelopen seizoen (Van Sprang, Van de Kerkhof, Makker) zitten samen met de oude vierzonder (Rienks/Rienks/De Graaf/Knab) en voormalig sculler Jan van der Bij in de boot. De van blessures terugkerende Guillaume Krommenhoek en Abe Wiersma bemannen de tweezonder.

Scullers
Hoofdcoach Eelco Meenhorst heeft een op papier een uitmuntende scullselectie. Vice olympisch kampioen in de dubbeltwee Melvin Twellaar en Stef Broenink zal de eerste boot zijn, maar ook de dubbelvier heeft een bijzonder sterke bemanning. De olympisch kampioenen in dat nummer – Koen Metsemakers en Tone Wieten – keren definitief terug in deze discipline en gaan van start met Simon van Dorp en Finn Florijn. Lennart van Lierop kon zijn kans op de laatste dubbelvierplek in Piediluco niet pakken vanwege ziekte en start nu in de skiff.