Janneke van der Meulen: ‘Je bent je eigen grootste concurrent, als je dierlijke producten eet’

Achtergrond

Roeien op het hoogste niveau zonder vlees, zuivel en andere dierlijke producten. Volgens coastalroeister Janneke van der Meulen is het niet alleen mogelijk, de wereldkampioene noemt een veganistisch dieet zelfs de ‘optimale brandstof voor topsporters’.

Omwille van ethische en gezondheidsredenen stopte Van der Meulen met het eten van vlees. En langzaam maar zeker schrapte ze ook alle andere dierlijke producten uit haar dieet. ”Ik had geen reden meer om dierlijke producten te eten. Een veganistisch dieet waarbij je veel fruit en sommige planten eet, kan voor een aanzienlijk voordeel in je prestaties zorgen”, zegt ze tegen World Rowing.

Op haar eigen website zegt de coastal roeister vooral biologisch fruit te eten, aangevuld met biologisch bladgroen, kruiden, kiemen, (zee)groenten, zeewier en andere planten.

Soms wel 10.000 calorieën per dag
Volgens diëtist Karin McQueen van het Canadese roeiteam zijn eetgewoonten voor de meeste roeiers nog veeleisender dan voor andere topsporters. ”Roeiers hebben zo’n 5000 tot 10.000 calorieën per dag nodig.” McQueen denkt dat de grootste uitdaging voor roeiers is om tijd te vinden elke dag zo veel eten naar binnen te krijgen.

Of je nou wel of geen vlees en zuivel eet, McQueen raadt voor elke atleet een ‘food first’ methode aan: zoveel mogelijk voedingsstoffen uit ‘echt’ eten halen, voordat je naar de supplementen grijpt.

Optimale brandstof
Wereldkampioene Van der Meulen zweert bij haar veganistische dieet: ”Het is de optimale brandstof voor een topsporter. Je bent je eigen grootste concurrent, als je dierlijke producten blijft eten.”