Metsemakers: ‘Ik laat mijn roeigeluk niet afhangen van de nationale equipe’

Achtergrond

Hij geldt al jaren als een van de grootste talenten van Nederland en zaterdag schreef hij met een ruime voorsprong voor de tweede keer op rij de Tromp Boat Races op zijn naam. Met een positie bij de roeibond is Koen Metsemakers echter niet bezig.

De 24-jarige roeier van het Nijmeegse Phocas kijkt tevreden terug op zijn overwinning. Metsemakers versloeg een aantal sterke concurrenten zoals voormalig equipe-lid Thijs van Luijk en medaillewinnaar bij het SB WK, Amos Keijser. De eerstvolgende roeier was lange-afstandsspecialist Lennart van Lierop die op een kleine zeven seconden achterstand werd gezet. “Ik ben heel tevreden. Ik heb een solide tijd neergezet en redelijk afstand kunnen nemen op de rest.”

Perspectief
Metsemakers is zelf de eerste om de overwinning in perspectief te zien. “Het is bij deze wedstrijd zo snel na de zomer altijd lastig inschatten hoeveel waarde je aan een uitslag moet hechten. De één is nu eenmaal sneller begonnen met hard en intensief trainen dan de ander. Maar het geeft je wel een idee van waar je staat. Ik kan in elk geval concluderen dat ik lekker bezig ben.”

Roeivrij
De skiffeur zelf heeft er overigens een lange zomer op zitten. Waar Metsemakers in 2015 nog naar het brons roeide op de Universiade in Zuid-Korea, zat hij deze zomer amper in de boot. Met Floris Röling werd hij in het voorjaar in de dubbeltwee uitgezonden naar de laatste wereldbeker in Poznan, dat was het. “Ik heb nu bewust wat extra tijd vrij genomen. Het gaf me de kans wat dingen te regelen en bijvoorbeeld nog een coschap te lopen voor mijn studie tandheelkunde.”

Tussenstop
Metsemakers startte dan ook pas in september rustig op met trainen. De Tromp Boat Races waren dan ook niet meer dan een eerste tussenstop richting een lang seizoen. “Ik heb hier niet naar toe getraind, maar dat geldt denk ik voor alle goeie roeiers. Ik vind het een fijne wedstrijd. Het is nog zonder al teveel druk een lekker stukje varen.”

Equipe
Na een aantal jaar door veel kenners als toptalent te zijn gebrandmerkt, ligt het in de lijn der verwachting dat de inmiddels zesdejaars roeier binnenkort een uitnodiging van mannenhoofdcoach Mark Emke ontvangt. Metsemakers is daar nog helemaal niet mee bezig. “Als ik bij de equipe kom, zou het misschien wat dingen makkelijker maken, maar daar train ik absoluut niet voor.”

Roeigeluk
Hij benadrukt vooral te trainen voor het plezier in het roeien en voldoening te halen uit zijn progressie. “Als ik goeie dingen blijf laten zien, dan zie ik te zijner tijd wel of ik word uitgenodigd. Maar ik laat mijn roeigeluk niet afhangen van of ik bij de equipe kom. Je hebt dat ook niet in de hand. Uiteraard zou het wel mooi zijn als ik dit jaar een grote internationale wedstrijd kan starten.”

Njord
Net als vorig jaar traint Metsemakers grotendeels in Leiden bij Njord. “Ze hadden mij daar al voor de Universiade in Korea aangeboden daar te komen trainen. Njord had een flinke scullgroep onder leiding van hoofdcoach Lili Wabeke-Meeuwisse en dat trok me wel. In Nijmegen had ik geen andere zware roeiers om mee te sparren. Beide verenigingen steunen me goed en willen het beste voor me.”

Reizen
Inmiddels heeft Jelmer Gaastra de taken van Wabeke-Meeuwisse overgenomen, maar de breedgeschouderde skiffeur zweert nog steeds bij zijn nieuwe roeilocatie. “Het is veel reizen, maar ik heb het er graag voor over. Door de week word ik door mijn coach Jolijn Spui bij Phocas begeleid en in het weekeinde train ik in Leiden met mijn maatje Floris Röling en ook de vrouwen Donna Christen en Mieke Wilms.” Laatstgenoemde won gisteren met bijna de snelste tijd het zware SB-veld bij de vrouwen.

Tokyo
Hoewel de Olympische Spelen van Tokyo letterlijk en figuurlijk nog ver weg lijken en Metsemakers niet houdt van ver vooruit kijken, heeft hij het evenement wel degelijk in zijn achterhoofd. “Natuurlijk, als je de mogelijkheid krijgt om daar naar toe te gaan moet je dat zeker doen. Maar eerst zal ik moeten laten zien dat ik op nationaal en internationaal niveau goed mee kan komen.”

©NLroei, 17-10-2016