Pauline Lobbezoo: “We hadden dit totaal niet verwacht”

Algemeen

Zaterdag was de 124e editie van de Berlijnse roeiwedstrijd Silberne Riemen. Naast een heleboel Duitse, een paar Russische en enkele Poolse deelnemers startten er ook ploegen van Skøll, Vidar, Aegir en Orca. Vier lichte vrouwen uit Utrecht wonnen en de Amsterdamse vrouwenacht was de snelste vrouwenboot.

De mannen en de vrouwen konden starten in achten en de vrouwen hadden ook de keuze om in een gestuurde dubbelvier het Teltowkanaal op te gaan. “Het was een toffe wedstrijd en we hadden dit totaal niet verwacht”, zegt slagvrouw Pauline Lobbezoo van de Orcavier. “Het was zwaar en lang, maar we hadden het voordeel dat we vooraan startten. Zo konden we voor sterke ploegen uitroeien.”

Verrassend
“We zijn allemaal licht en daar was geen aparte categorie voor”, zegt Lobbezoo. “Dat maakte onze overwinning extra verrassend.” Bij de achten was Skøll de snelste van de vrouwen, bij de mannen werd de acht van Orca tweede. Dat zijn de beste Nederlandse prestaties in dat veld.

Selecteren
De wedstrijd begint met een race over 6,3 kilometer met een vliegende start. Ploegen kunnen zich kwalificeren voor een sprint door het laatste stukje hard te varen. “We hebben de lange afstand gewonnen, maar de laatste 250 meter moesten we hard staan om ons voor de sprint te selecteren. Dat haalden we”, aldus Lobbezoo.

Sprint
“We konden een halfuurtje uithijgen aan de kant en toen moesten we weer de boot in voor de boord-aan-boord sprint over 250 meter”, zegt Lobbezoo. “Een Duitse ploeg uit Tegel won.” De vrouwen van Vidar wonnen brons.

Prioriteit
Orca reist met een groot deel van de zogeheten middengroep naar Berlijn. “Het was een soort gezellige afsluiting van een selectieperiode die acht weken duurde”, legt Lobbezoo uit.

Festival
Die gezellige sfeer wordt aangewakkerd door de organisatie om de wedstrijd heen. Silberne Riemen is onderdeel van het Neuköllner Ruderfestival. Zo zijn er bandjes achteraf en de winnaars worden goed in de watten gelegd. “Er wordt flink aandacht besteed aan de prijsuitreiking. De beste drie ploegen mochten op het podium. Wij kregen een gouden lintje en we hebben een praatje gedaan. Als prijs kregen we een schilderij met een mooie oorkonde”, zegt Lobbezoo blij.