RV De Waal botenhuis en wereldrecord rijker

Algemeen

De nog jonge roeivereniging De Waal uit Nijmegen heeft een goede week achter de rug. Zaterdag vestigde lid Marijke van den Berg  (90 jaar) een wereldrecord tijdens de nationale kampioenschappen indoorroeien en eerder ontving de club het nieuws dat zij de nieuwe eigenaar zijn van de botenloods die roeivereniging Ondine te koop had gezet.


Draag bij aan roeijournalistiek. Doneer aan NLroei!

Van den Berg vestigde het wereldrecord in de leeftijdsklasse 90-95 middels een tijd van 12:25,5 over 2000 meter. Overigens is het wereldrecord in de lichte categorie in deze leeftijdsklasse nog een kleine 20 seconden sneller. De Nijmeegse meldde zich in mei dit jaar bij een open dag van de roeivereniging, die sinds twee jaar roei-activiteiten ontplooit op de net geopende Spiegelwaal. Van den Berg had toen al ruim 30 jaar niet geroeid na een verleden bij DDS en Rijnland. 

Olympische Spelen
Haar man, Han van den Berg, deed in 1948 mee aan de Olympische Spelen van Londen. Volgens De Gelderlander droeg ze haar wereldrecord op aan haar drie jaar geleden overleden echtgenoot. “Ik moest wel aan deze kampioenschappen deelnemen en goed presteren ter nagedachtenis van mijn dierbare man Han.”  

Ondine
De Waal ontwikkelt zich op meerdere fronten, want onlangs werd ook de botenloods van de voormalige vereniging Ondine gekocht. Deze moest van de gemeente en rechter verdwijnen van de huidige plek aan de Amstel ter hoogte van het Amstelstation. Oorspronkelijk was Willem III de voornaamste kandidaat ter overname, maar de Amsterdammers haakten uiteindelijk af toen bleek dat zij van de gemeente Amsterdam geen vergunningen zouden krijgen.

Verhuizing
De Waal is nu gehuisvest in het gebouw van een voormalig dakdekkersbedrijf. Ze beschikken daarin over twee loodsen, een sociëteit en een krachthonk. De roeiers moeten echter een flink hoogteverschil overbruggen om het water in te komen. Een drijvend botenhuis zou hierbij kunnen helpen. Voor de overtocht van de loods moeten nog wel vergunningen worden afgegeven. Half januari zal de verscheping van het 50-jaar oude botenhuis plaats moeten vinden.