Wijzigingen bij KNRB-klassementen

Achtergrond

Niet de Slotwedstrijden maar de Koninklijke Holland Beker wordt dit seizoen het sluitstuk van het Development Klassement. De KNRB wijzigt zonder daar vooralsnog ruchtbaarheid aan te geven op een aantal punten de klassementen voor wedstrijdroeiers.

De Holland Beker telde voorheen niet mee voor het klassement. “Op deze manier willen we het mogelijk kunnen maken dat ploegen ook naar de Henley Royal Regatta kunnen gaan. Die wedstrijd vindt altijd tijdens hetzelfde weekend van de Slotwedstrijden plaats waardoor bij de laatste wedstrijd niet alle ploegen meer mee deden”, vertelt verantwoordelijk bestuurslid IJsbrand Haagsma. Voor de eerstejaars ploegen blijft de NSRF wel gewoon het einde en wordt tijdens de Holland Beker enkel gestreden voor de eer.

Wegstreepwedstrijden
Hoewel het nog steeds mogelijk is je slechtste resultaat te schrappen, kan je geen wedstrijd schrappen waarin je niet start. Zo krijg je nul punten als je de nationale kampioenschappen in de skiff of tweezonder wil starten. Het wordt zodoende weinig aantrekkelijk om gedurende het seizoen een wedstrijd te missen. Voor vrouwen (maar ook voor lichte mannen) is starten bij de Henley Royal Regatta te hoog gegrepen, maar is bijvoorbeeld Womens Henley dat twee weken eerder wordt gehouden wél een aantrekkelijke optie.

Vrijheid-blijheid
“De Commissie Wedstrijden heeft de wens geuit dat als je meedoet aan een klassement het ook de bedoeling is dat je dan aan zoveel mogelijk wedstrijden deelneemt. Het moet geen vrijheid-blijheid zijn. Daar komt deze bepaling vandaan. Als ploegen andere wedstrijden starten kan dat, maar dan is het wellicht niet verenigbaar met het als doel stellen van het winnen van het Development Klassement”, stelt Haagsma. Voor eerstejaars vieren is het echter wel mogelijk geworden om na de Varsity alsnog in te stromen. Dit om roeiers uit vroeg gestrande achten alsnog een klassement te kunnen bieden.

Medalrace
Hij benadrukt dat de genoemde commissie input heeft gehaald uit de roeigemeenschap en op basis daarvan de wijzigingen heeft doorgevoerd. Dat geldt volgens hem ook voor de nieuwe regel dat bij de laatste races dubbele punten worden uitgedeeld. Een wijziging die ook voor de eerstejaarsboten geldt. “Coaches en verenigingsbestuurders hebben tijdens een bijeenkomst in september massaal aangegeven dat het aantrekkelijk is als de klassementen spannend zijn tot het eind. Het werken met dubbele punten komt voort uit de zogeheten medalrace uit het zeilen.”

Baanvoordeel
Dat bij de developmentroeiers – met in totaliteit slechts zes wedstrijden – die extra punten dan wel heel erg zwaar doorwerken, vindt de bondsbestuurder geen probleem. “Mocht er sprake zijn van baanvoordeel bij de Holland Beker kan de wedstrijdorganisatie met de nieuwe bepalingen de goeie ploegen uit het klassement plaatsen.”

Communicatie
De wijzigingen zijn sinds een aantal weken te vinden in de bepalingen van de klassementen op de bondswebsite. De verenigingen, profcoaches en ook de NSRF zijn niet op de hoogte gesteld van de veranderingen. “Ik heb deze discussie slechts van de zijlijn gevolgd en dacht dat in elk geval de profcoaches waren geïnformeerd. Wel weet ik dat de Commissie Wedstrijden nu bezig is om snel met informatie te komen.”