FISU 2018: roeien in de sauna van Shanghai

Interview

In China gingen acht studentenploegen op avontuur. Alle Nederlandse boten haalden de FISUfinale, drie ervan komen terug met een medaille. Zilver en dubbel brons was de buit. NLroei sprak de slag van de vierzonder die vice-universiteitskampioen van de wereld werd: Eline van Marle.

Shanghai was warm en klef. De temperatuur ging regelmatig richting de 40 graden Celsius, de luchtvochtigheid schommelde rond de 85 procent. “We probeerden in de herkansing dan ook de Henley-strategie toe te passen: zo hard starten dat de tegenstanders ontmoedigd raken. Als ze niet meer aanvallen, kun je energie besparen. Dat is onder dergelijke weersomstandigheden wel handig”, doceert Van Marle.

Behulpzaam
Er waren nog meer uitdagingen. “We pasten niet zo goed in de boot. In Nederland zijn we aan een Empacher gewend, in Shanghai hadden we er een te leen van een Chinees merk. Ik had langere slidings nodig, die pasten er weer niet zo goed in, daarnaast moest het bankje worden veranderd. Maar dat lukte allemaal dankzij de goede assistentie die we van het organiserend comité kregen. Iedereen was enorm behulpzaam.”

Wennen
De ploeg moest ook nog aan elkaar wennen. “Onze oorspronkelijke ploeggenoot Eline Feitsma raakte in Nederland geblesseerd. Jocelyn Spruit kon op het laatste moment nog mee en verving haar.” Samen met Eva Simkens en Kim Jansen werd er tijdens het toernooi elke keer steeds beter geroeid. Dat mondde uit een optimale finale. “De Britten konden we niet hebben, maar de Italianen wel. Dat lukte perfect”. zegt Van Marle voldaan. De Britse vier maakte een paar uur later ook deel uit van de winnende acht. Volgens Van Marle zit er een aantal internationals aan boord.

China
Tijdens het toernooi heeft ze weinig van China gezien. “Op het botenterrein liepen meer Westerlingen rond dan Chinezen. Mijn familie is hierheen gereisd, samen hebben we gelukkig nog even de tijd om wat meer van dit prachtige land te zien”, aldus de Utrechtse.

De uitslagen van het FISU-tournooi staan hier, in 2020 wordt het evenement in Zagreb (Kroatië) gehouden.