Femke Paulis: ‘bij de laatste 500 meter gingen we aan’

Interview

De dubbelvier van Femke Paulis, Fien van Westreenen, Lisa Bruijnincx en Susan Temming bleek een stuntboot. Het kwartet groeide in het WKtoernooi, zag dat Tsjechië niet onklopbaar was en ging er in de finale vol voor. Het resultaat was een zeldzame medaille.

Slag Femke Paulis blikt terug: ‘We hebben voor de finale alles op alles gezet. Na vijfhonderd meter lagen we ongeveer in vijfde positie, maar gingen vervolgens naar voren. Met nog vijfhonderd meter te gaan wisten dat we in de buurt lagen van de Tsjechen, toen gingen we aan.” Boord-aan-boord vochten de twee ploegen om het brons. Met het blote oog was er op de finish geen verschil waarneembaar. Op de foto bleek de marge tussen beide kemphanen minimaal: 0,07 seconde, in het voordeel van Nederland.

Vertrouwen
“Wij zijn denk ik echt in het toernooi gegroeid. De halve finale was goed, maar we wisten dat we nog niet onze beste race hadden gevaren. Die hebben we voor het laatst bewaard”, aldus Paulis. “We wisten dat we een goede kans op brons maakten. Dat vertrouwen hadden we. En dat hadden we ook in onszelf en elkaar. Dat vertrouwen bleef, ook toen we achterlagen.”

Focus
Coach Thomas Notermans is zijn nopjes. “Tijdens het toernooi waren de meiden best zenuwachtig, dat is begrijpelijk. Maar ze bleven desondanks heel ontspannen roeien. Dat bood perspectief. We hebben de focus op het verder verbeteren van de techniek gelegd, dat werkte goed. En tijdens zo een WK-week kun je ook echt wat doen. Het lukte ook om het zondag beter te krijgen. Zaterdag had ik bij de halve finale al gezien dat we een kans maakten tegen de Tsjechen, en dat bleek te kloppen. Het is super hoe de ploeg het heeft gedaan. En heb je de tijden gezien? Het ging echt hard!”

Tegenslag
Zwitserland en Duitsland bleven buiten bereik van de oranje boot. De formatie van de Rotterdamse coach had geen soepele aanloop naar het toernooi. Pau Koster moest eerder met een blessure afhaken. Temming nam haar positie in en dat pakte goed uit. Maar het nieuwe collectief heeft zichzelf overtroffen. De Nederlandse meisjesdubbelvier werd eerder dit seizoen zevende bij de EK.