Cas Meeuwisse: geen praatjesmaker, wel een man waarmee je kunt praten

Interview Kort

Vorige week verscheen op de Facebookpagina van Het Zeilend Scheehout een foto van bootsman Cor Splinter en botenvervoerder Cas Meeuwisse. Beiden zijn met pensioen want inmiddels respectievelijk 89 en 84 jaar. De plaat maakte in de roeigemeenschap veel los. En dat zal te maken hebben met de sympathie die beiden – decennium in, decennium uit – hebben opgebouwd. NLroei sprak Cas Meeuwisse en zijn vrouw Nelly en stelde een paar vragen.

De firma Meeuwisse – het was een familiebedrijf – heeft circa een halve eeuw lang voor de roeisport getransporteerd. Van toermateriaal tot en met olympische boten. Wereldwijd, maar vooral in Nederland. In eigen land werd er lange tijd gebruik gemaakt van binnenvaartschepen om de roeiboten te verplaatsen. Later ging dat met vrachtwagens en bijbehorende trailers. Uw scribent sprak rond wedstrijden altijd graag even met Cas Meeuwisse: een man waarmee je een praatje kunt maken, maar hij is verre van een praatjesmaker. Meeuwisse deed dat met honderden mensen uit de roeisport. Hij heeft zelf wat te vertellen, maar hij is ook geïnteresseerd in een ander: authentieke oprechtheid.

Hoe gaat het met jullie?
“Heel goed eigenlijk. We zijn nu allebei 84 jaar. Nelly: “We zijn wel oude mensen aan het worden”. Cas: “Nee, dat worden we niet, dat zijn we al een tijdje”. Maar geen grote klachten. We fietsen samen nog tochtjes en Cas rijdt nog altijd auto.”

En wat leuk, dat tochtje in die wherry!
“Cas heeft er met volle teugen van genoten. Onze kleindochter Pien was er ook bij. Heel erg leuk dat samen met Cor Splinter te kunnen doen, ze kennen elkaar al zo’n 60 jaar.”

Goed te horen! Wanneer stopte Cas ook alweer met het botentransport?
“Dat was in 2007. Maar we volgen het roeien altijd nog met plezier. Cas heeft een uitnodiging van de Holland Acht van 1996 gekregen voor een reünie, want het is dit jaar alweer 25 jaar geleden dat die ploeg het goud won. Heel leuk, iets om naar uit te kijken. Als het kan, willen we ook graag weer eens een wedstrijd bezoeken.”

Dat zou leuk zijn. Hoe kwamen jullie de coronatijd door?
“Wij eigenlijk prima, het was minder gezellig dat we als familie niet compleet zijn bijeen zijn geweest, daarom kijken we naar dat boottochtje uit. En we maken nog altijd gebruik van een van de boten waar we heel vroeger de roeiboten mee transporteerden. Dat is de Havik. Het is nu de familieboot. We gaan erop weg met onze vijf kinderen, aanhang en de elf kleinkinderen. Het zou mooi zijn als we dat weer in september kunnen doen.”

Gaan jullie ‘s nachts naar de olympische roeiwedstrijden kijken?
“Dat moeten we nog even uitvogelen, maar we gaan zeker de Nederlandse roeiers volgen.

Wat denken jullie dat het gaat worden wat de oranje roeiers betreft?
Cas: “ik voorspel minstens vier medailles.” Nelly: “Vier? Ik vijf!”