Van klein naar groot

Column

Over een paar dagen is het zover. Dan begint het roeien in Tokyo. Als ik zo kijk naar de voorbeschouwingen en de uitslagen van de afgelopen maanden dan kan er aardig wat roeigoud gaan blinken. En dat zou iets zijn dat we niet eerder hebben meegemaakt.

Sinds ik het roeien volg waren er regelmatig goede prestaties. Het hielp daarbij dat we langzaam maar zeker professionele coaches gingen aanstellen. Het kostte wel tijd om de centjes daarvoor bijeen te krijgen. Gelukkig begon het ledenaantal van de bond te stijgen en konden we het NOC overtuigen dat je bij het toekennen van een subsidie  niet zozeer naar het ledenaantal van een bond moest kijken, maar vooral naar de prestaties. Ze vonden me in mijn rol als bondsbestuurder wel lastig. Ook was het voor verengingen wennen dat met combinatieploegen ging worden gewerkt.

Soms ging het met het roeien goed, denk aan het goud van Rienks en Florijn in 1988, soms ging het minder zoals in 1992 al werden we toen door de introductie van de big blades overvallen. Als de spelen zoals toen maar één bronzen roeimedaille opleveren, heb je als bond heel wat uit te leggen bij NOCNSF. Maar er kwam ook hulp van Papendal waardoor we meer (buitenlandse) coaches konden aanstellen.

In 1996 werd het in Atlanta, goud, zilver en brons. Daarna was het wisselend, met toch in 2008 en 2016 goud voor de lichte dames dubbeltwee. De afgelopen jaren is het roeien steeds professioneler geworden met meer werken met gegeven en wetenschappelijke informatie en daarnaast zijn er steeds meer trainingskampen. En ook het bereidden van het eten is geprofessionaliseerd. En zo komt het roeien verder. Ook is professioneel dat met het coronavirus het bondsbestuur voorrang aan de toproeiers verleende om in hun trainingscentrum aan de gang te kunnen.

En nu gaan we het dus zien. Zelf mis ik de damesacht, maar verder zie ik perspectief. We hebben heel wat ploegen in Tokyo en daarbij ook een flink aantal met medaillekansen. Nederland is als roeiland gegroeid van klein naar groot. Het zou mooi zijn als meer dan één ploeg goud gaat winnen. En dat gaat vast gebeuren.