Column: wat te doen met de Nederlandse kampioenschappen?

Column

Nederlands roeikampioen zijn klinkt goed en is ook mooi. Alleen hebben we als roeiend Nederland een probleem. Want wanneer moeten de nationale kampioenschappen plaatsvinden? De planning voor 2025 gaf gemopper bij de ledenvergadering van de bond en er is daarom terecht tot nader overleg besloten.

De komende dagen vinden onze nationale kampioenschappen in de skiff en de tweezonder plaats. Dat gebeurt tijdens de Hollandiawedstrijden op de Bosbaan. Er is gelukkig een behoorlijk aantal inschrijvingen, maar de toppers ontbreken vanwege een trainingskamp en de groep daaronder bereidt zich voor op de Europese Kampioenschappen in het Hongaarse Szeged die donderdag 25 april beginnen. Dus een brede laag ontbreekt en dat komt door de programmering.

Ik heb de afgelopen dagen veel gelezen over de historie van de kampioenschappen. Het vinden van een passend tijdstip voor een apart toernooi bleek in het verleden ook al regelmatig moeilijk. En we zijn niet het enige land waar het lastig blijkt de NK te organiseren. In Groot Brittannië is de afgelopen jaren het toernooi niet verroeid en in andere landen zie ik een splitsing van een NK voor kleine nummers in maart of april  en daarna in september, dus na de wereldkampioenschappen, voor grote nummers. Alleen Duitsland heeft het toernooi voor de grote nummers nu medio juli omdat Luzern dit jaar vroeg is.

Een simpele oplossing is er dus niet. En wellicht moet je toch kijken of je bij de organisatie van het kampioenschap niet steeds verschil moet maken tussen de kleine en de grote nummers. Of je zou de Skiffhead voor de kleine nummers kunnen gebruiken en dan de Koninklijke voor de grote nummers. En ook dat is niet ideaal, maar je kunt er dan wel aandacht voor krijgen ook in de media. En een simpele oplossing is er niet, maar de Britse optie om geen nationaal toernooi te organiseren, zou toch ook jammer zijn.