Northwave NK in maart valt ook verkeerd bij bonds-ALV, inspraakmoment ingelast

Kort

“Er komt 16 april aanstaande een inspraakmoment en mocht dat daarna nog nodig zijn een extra bondsledenvergadering.” Dit zei Wouter de Boer zojuist over de beladen ledenvergadering van de roeibond van vandaag. De Boer is president van de Koninklijke Nederlandse Studentenroeibond waarbij de zeven oudste studentenverenigingen zijn aangesloten. Zij maakten deze week bezwaar tegen het plan van de bond om de Nederlandse kampioenschappen vlak na de Amstelwedstrijden en vlak voor hun eeuwenoude Varsity te proppen.

“Bij de vergadering vandaag in Zwolle heb ik aangeven wat het belang van de Varsity is voor het hele Nederlandse roeien. Wij snappen dat de nationale equipe belangrijk is, dat vinden wij ook, en wij zien ook het belang van een NK. Maar wij vinden dat tijdstip ten koste gaat van het verenigingsroeien, dat geldt niet alleen voor de Varsity, maar ook voor de Amstelwedstrijden en daarmee voor heel roeiend Nederland. En we waren ongelukkig met de wijze waarop dit vanuit de bond werd gecommuniceerd”, zei De Boer. “Voor de vergadering was ik bang dat het inspraakmoment een vorm van schijnparticipatie zou kunnen worden, maar vandaag kreeg ik de indruk dat er echt werd geluisterd.”

Deuk
Vanuit de vergadering ontving de KNSRB steun. Er gaven meerdere vertegenwoordigers aan dat het vertrouwen in het bondsbestuur een deuk heeft opgelopen. Er werd gesproken over een afstand die gevoeld wordt tussen de bond en de 124 verenigingen. De ARB kwam gisteren met een pragmatisch voorstel om het nieuw leven in blazen van de nationale kampioenschappen: inpassen bij de Koninklijke Holland Beker. Sponsor Steven Dondorp van Northwave gaf vrijdagavond al aan een NK in de zomer een beter idee te vinden: “alleen al vanwege het weer zou ik het persoonlijk liever later in het seizoen zien en het zet zaken niet onder druk.”