Studentenverenigingen verontwaardigd over doorgedrukte Northwave NK: ‘dient niet het belang van de roeier’

Algemeen

De vorige week met veel bombarie aangekondigde Northwave NK zijn geen schoten in de roos, maar het evenement slaat volgens de zeven oudste studentenroeiverenigingen de plank finaal mis. De zogenoemde KNSRB-verenigingen zijn boos over de wijze waarop de (algemene) roeibond dit evenement op de wedstrijdkalender voor 2025 heeft gezet. Daar komt bij dat zij de planning uiterst ongelukkig vinden: eind maart, tussen de Heineken en de Varsity in. Dat stellen de zeven – Njord, Laga, Triton, Nereus, Aegir Argo en Skadi – in een stevige brief*.

De KNRB en de sponsor hebben goede bedoelingen. “Het Northwave NK Roeien gaat Nederlanders en roeiend Nederland de kans bieden om op een jaarlijkse nationale wedstrijd de Nederlandse toproeiers structureel in actie te zien tijdens een race, hen te bewonderen en geïnspireerd te raken”, stelt Northwave-CEO Steven Dondorp in een ronkend persbericht. “Een grote stap om de roeisport nog grootser en meeslepender te presenteren naar een breed publiek van roei- en sportliefhebbers”, voegt bondsbaas Christa Grootveld eraan toe.

Voorspelbaar
Een nobel plan, maar er worden vraagtekens gezet bij het realisme ervan. Kritische roeiliefhebbers vinden een NK voor vieren en achten waaraan bondsploegen deelnemen qua voorspelbaarheid regelrechte matchfixing en saai. “Alsof Ajax, Feyenoord en PSV van hun internationals worden beroofd en vervolgens moeten aantreden tegen het Nederlands elftal” is het toepasselijke cliché. De Nederlandse kampioenschappen voor kleine nummers zijn wel interessant, maar vanwege de vele voorrondes bij volle velden een bijzonder lange zit voor de supporters op een (in het laatste weekeinde van maart) vermoedelijk kille tribune.

Volgens de zeven studentenverenigingen gaat de programmering ten koste van goed bezette wedstrijden als de Head en de vierkamp, een klassieker als de skiffhead en de enige roeiwedstrijd in Nederland waar betalend publiek massaal op afkomt: de Varsity. De groots opgezette Nederlandse kampioenschappen zouden in hun ogen deze bestaande wedstrijden kunnen verdringen. De zeven storen zich ook nog eens aan de besluitvorming: ‘geen samenwerking en inspraak’ en ‘niet zorgvuldig en niet fair’ klinkt het in de brief. De Koninklijke Holland Beker-wedstrijden komen eveneens zwaar onder druk te staan.

NOS
Dondorp denkt te weten waarom Studio Sport de huidige roeiwedstrijden op Nederlandse wateren aan bakboord laat liggen. “De NOS vindt die vanuit hun perspectief niet de moeite waard om voor te komen. Het wordt niet begrepen, het zijn niet de besten en er staat niets op het spel. Ik kan ze geen ongelijk geven”, mailde de sponsor vorige week naar de NLroei-redactie. Of een uitzending van de NOS er daadwerkelijk ook van komt in een overvol sportweekeinde is nog maar de vraag. Dondorp heeft niettemin grootse verwachtingen: “Het samenbrengen van toproeiers en de allerbeste uitdagers geeft ook meer breedte en draagvlak binnen het roeien zelf. Voor jeugd is het inspirerend.”

Gisteren viel plotseling een bericht onder de kop “De gedachten achter het “Northwave NK Roeien 2025” op de bondsite uit de lucht. “De realiteit is dat het twee belangrijke evenementen, het nieuwe NK en de Varsity, in een kort tijdsbestek betreft en dat dit kan schuren. Het is zaak om te zorgen dat dit neveneffect geminimaliseerd wordt,” zegt bondsmarketingbestuurder Hielko van der Molen in een (kennelijke) reactie op de kritiek.

Inspraakmoment
Zijn collega-bestuurder Wouter van Groeningen vult Van der Molen aan. “We zijn hierover in gesprek met de wedstrijdorganisatie van de Varsity en staan actief open voor suggesties om de wedstrijden zo onderscheidend mogelijk te houden voor zowel de deelnemers als het publiek. We zullen hiervoor ook nog actief een inspraakmoment organiseren, zoals ook onze verenigingen suggereren”, vult zijn collega-bestuuder Wouter van Groeningen aan.

De zeven KNSRB-verenigingen kondigen een motie aan bij de algemene (leden)vergadering van de roeibond, die wordt zaterdag aanstaande gehouden bij De Zwolsche.

*Hieronder de KNSRB-brief.