Grootmachten Verenigd Koninkrijk – met oranje tintje – en Nederland gaan strijden op Italiaans water

Kort

Over anderhalve week gaat het olympisch wedstrijdseizoen van start. De eerste internationale roei-schermutselingen vinden dan in Varese plaats. Naast de Nederlandse armada gaan onder meer de Britten in Italië ook aan de wereldbekerwedstrijd deelnemen. Gisteren maakten de eilandbewoners hun bekerbemanningen bekend. Eve Stewart (ex RIC/Nereus/Iowa, meervoudig medaillewinnaar voor Nederland) komt vanaf nu voor het Verenigd Koninkrijk uit. Via Leander rowingclub lijkt zij een plekje te hebben veroverd in de acht die vorig jaar bij de WK vierde werd. Stewart start te Varese in een vierzonder.

De volgende Britse ploegen blijven ongewijzigd ten opzichte van de WK’23. Lauren Henry, Hannah Scott, Lola Anderson en Georgie Brayshaw blijven in de dubbelvier; Oli Wilkes, David Ambler, Matt Aldridge en Freddie Davidson in de vierzonder en Jacob Dawson, Morgan Bolding, Rory Gibbs, Sholto Carnegie, Charlie Elwes, Tom Digby, James Rudkin, Tom Ford en stuurman Harry Brightmore gaan het tegen de Holland Acht opnemen.

Stoelendans
George Bourne skifft en Seb Devereux zit nu met John Collins in de dubbeltwee. Ollie Wynne-Griffith and Tom George starten in de bootklasse waarin Guillaume Krommenhoek en Niki van Sprang zich nog moeten kwalificeren: de tweezonder. Graeme Thomas won in de skiff brons bij de WK’22 en gaat met Callum Dixon, Tom Barras and Matt Haywood in de dubbelvier. Sam Redgrave (geen familie van Steve) stapt met Helen Glover, Esme Booth and Rebecca Shorten in de vierzonder.

GBR 3
De Britse vrouwenacht start in Varese in twee viertjes met de nummers GBR 2 en -inclusief Stewart – 3. Zij won voor Nederland onder meer brons in de SB-vierzonder bij de EK van 2020, en in 2018 zilver in de onder-23-acht. Een poging om in de tweezonder de Olympische Spelen van Tokyo te halen strandde bij het OKT.