Alternatief voorstel Amsterdamse roeibond: NK tijdens Koninklijke Holland Beker

Algemeen

[update 23 uur: reactie Steven Dondorp van Northwave toegevoegd] De Amsterdamse roeibond en de daarbij aangesloten 33 verenigingen zijn fel tegen het voorstel om de NK in maart tussen de vierkamp en de Varsity te houden. Maar de ARB komt met een alternatief: het kampioenschap opnemen in het programma van de Koninklijke Holland Beker. De ARB hoopt in elk geval dat de oranje equipe daaraan structureel blijft deelnemen.

Dit blijkt uit een brief die de ARB vandaag aan het bestuur van de Nederlandse roeibond verstuurde. De koninklijke – de enige Nederlandse twee-kilometerwedstrijd met internationale allure – staat voor 2025 in het laatste weekeinde van juni gepland. Naar verwachting zal het ARB-voorstel morgen tijdens de algemene vergadering van de KNRB worden besproken. Desnoods wil de ARB een extra vergadering inlassen om de ‘stand alone NK’ van tafel te krijgen, maar de Amsterdamse bond hoopt dat een en ander in goed overleg wordt opgelost.

Gesprek
“De ARB roept het bestuur dan ook op om in gesprek te gaan met de (beoogd) sponsor Northwave en de bondscoach (redactie: Eelco Meenhorst) om deze optie serieus te verkennen en mogelijk te maken”, schrijft ARB-voorzitter Liesbeth Driest.

Eerder deze week maakten de zeven KNSRB-verenigingen bezwaar tegen met name de programmering van de nieuwe NK. Zij hebben geen problemen met het nieuw leven inblazen van de kampioenschappen, maar zien het beoogde evenement ten koste gaan van de Amstelwedstrijden en vooral ‘hun’ Varsity. Maar ook uit andere hoeken komen gepikeerde reacties. Met name de wijze waarop de ingrijpende maatregel is gecommuniceerd blijkt een bron van ergernis en onbegrip. Het bondsbestuur wil alsnog een ‘inspraakmoment’ organiseren.

Reactie Dondorp
[update 23 uur] Steven Dondorp, CEO van Northwave zegt: “Northwave gaat niet over de plek van de wedstrijd in de wedstrijdkalender. Dat is aan de KNRB om te coördineren en zo nodig bepalen, waarbij ze dient rekening te houden met alle stakeholders. Mijn persoonlijke voorkeur is echter geheel wat anders. Alleen al vanwege het weer zou ik het persoonlijk liever later in het seizoen zien en het zet zaken niet onder druk.

Het moet over de gave mogelijkheid voor de roeisport gaan. De geboden mogelijkheid om te kunnen innoveren, breder publiek te interesseren en de roeisport (ook buiten het studentenroeien) breder te kunnen inspireren. Wat iedereen uiteindelijk weer verder helpt. De discussie gaat nu over de – voorlopig – vastgelegde datum door de KNRB. Praten (en dus ook met de ARB) lijkt me altijd zinvol en niet te laat”, besluit Dondorp.

*Hieronder de ARB-brief van heden. De Nederlandse roeibond en Northwave zijn om een reactie gevraagd.