Bondsvrouwen treffen vooral China, VS en Roemenen bij WB Plovdiv

Kort

De vrouwenploegen van hoofdcoach Josy Verdonkschot zullen volgende week bij de eerste wereldbekerwedstrijden in Plovdiv vooral tegenstand krijgen van de Verenigde Staten, China en Roemenië. Deze drie landen komen per veld met meerdere boten in actie.

Vooral het vierzonderveld is opvallend. De beste boordroeisters van Nederland treffen maar liefst drie boten uit zowel China als de Verenigde Staten. Naast Nederland heeft ook Roemenië twee boten ingeschreven. Onder de roeisters van de Amerikanen zitten alle acht vrouwen die vorig jaar – eveneens in Plovdiv – wereldkampioen werden met de acht.

Tweezonders
Een aantal van deze Amerikaanse vrouwen – vermoedelijk de besten – start ook nog eens in de tweezonder waarin zij maar liefst vier boten laten meedoen. De twee koppels Van Veen/Jorritsma en Lanz/Rustenburg treffen ook de helft van het bronzen Spaanse tweetal van vorig jaar en de nummer 5 van Plovdiv, China. In de acht zijn enkel Roemenië (2x) en China de tegenstander.

Dubbels
De nieuwe Nederlandse lichte dubbel – Martine Veldhuis vervangt de geblesseerde Marieke Keijser – treft wereldkampioen Roemenië. Ook Polen en een van de Chinese dubbeltwees zijn sterke tegenstanders. Hun zware collega’s Lisa Scheenaard en Roos de Jong zijn in Bulgarije wellicht zelfs de favoriet. Als nummer 5 van afgelopen WK treffen zij onder andere Polen (7e).

Obertraun
De Nederlandse mannen doen niet mee aan de eerste wereldbeker. De scullsectie en de roeiers van de Holland Acht zijn momenteel op hoogtestage in Obertraun (Oostenrijk). De omvangrijke groep die selecteert voor een plek in de vierzonder doen in hetzelfde weekeinde mee aan de internationale wedstrijden van Duisburg.

De inschrijvingen van de eerste wereldbeker zijn hier te vinden.