Volg de 140e Varsity live: 3 grote kanshebbers en 1 outsider

Voorbeschouwing

De jubileumeditie van de stokoude Varsity heeft geen uitgesproken favoriet. Geen vier met roerganger steekt er met hoofd en schouders bovenuit. Drie ploegen lijken aan elkaar gewaagd. Dat kan veranderen als vanmiddag de wind gaat opsteken. Dan wordt het zogenoemde fairness-protocol uit de kast getrokken en krijgen de winnaars van de voorwedstrijden bij de finale de gunstigste boeien. Hoe dichter men aan de hoger wal mag starten, hoe groter de winkans, zo leert de ervaring. NLroei sprak aan de vooravond van de 140e de drie coaches van de grootste kanshebbers, een uit Utrecht en twee uit Amsterdam.

Triton
Triton won vorig jaar. De ploeg van dit jaar wordt wederom gecoacht door Coen Eggenkamp (tevens NLroeiredacteur). “Dit keer kan Pieter van Veen voor ons starten. Hij is reserve van de olympische bondsequipe en moest de laatste weken vaak bij de Holland Acht invallen. Dus was het wat schipperen wat de trainingen betreft, we hebben samen niet heel veel harde halen kunnen maken die met elkaar. Maar de kwaliteit van de korte stukken op baansnelheid was hoog. Ik ben dus optimistisch”, zei de man die Triton in 2019 van het Varsity-trauma verloste door na 52 jaar weer eens de Oude Vier te winnen.

Skøll
Steffen de Vries is van het actieve coachgilde de lijstaanvoerder, zijn ploegen van Skadi en Orca wonnen in totaal zesmaal de Varsity. Dit jaar heeft hij een troef in handen met het ongebonden (ook wel niet-corporaal genoemd, of zoals u wilt knorrenclub) Skøll. De Zeeuwse Winterwedstrijdenwinnaar Mats van Sabben slaat voor. “We hebben een ploeg met vier atletisch gebouwde roeiers, zonder nodeloos overgewicht. Een groot deel van de voorbereiding hebben we in de acht gedaan. Dat ging goed. Als vier zijn de mannen prima op elkaar ingespeeld. En ze blijven ook samenroeien als het water wat minder wordt. Dat kan belangrijk zijn op het Amsterdam-Rijnkanaal. We moeten ver kunnen komen”, aldus De Vries.

Nereus
Haye Dijkstra is coach van Nereus, zijn vereniging won 45 van de 139 Varsity’s, dat is ongeveer 1 op 3. Bij Dijkstra staat de coachteller nog op nul, maar dat kan morgen wel eens veranderen. Hij trapt af met een tegeltjeswijsheid: het geheel van zijn ploeg is meer dan de som der delen. In dit geval is dat best relevant, want zijn bemanning kan wat. Dat bewezen ze onder andere bij de Hel van het Noorden. “In kleine nummers kunnen ze uitstekend uit de voeten, ze hebben alle vier als junior al geroeid. Het klopt dat de acht waarin ze de Amstelwedstrijden roeiden, niet heel denderend liep. Maar de vier is een ander verhaal, die gaat goed. En dat wordt bevestigd door de klok. We hebben natuurlijk het nodige vergelijkingsmateriaal binnen de vereniging”, stelt Dijkstra.

De rest
Dit jaar wordt Laga door de spreekwoordelijke vrienden en vijanden gezien als belangrijke outsider. De rode vereniging presteerde bij de vierkamp al goed in de acht, de beste helft van die ploeg zou wel eens hoge ogen kunnen gaan gooien. Bij het hoofdnummer van de mannen gaat de historie terug tot 1878. In 2017 is het vrouwenroeien weer eens op de Varsitykaart gezet. De feminintegenhanger – de Dames Vier – lijkt een succesvol blijvertje. Varsity-organisator – de Koninklijke Nederlandse studentenroeibond – heeft de hoofdsponsordiversiteit kunnen vergroten, vanaf de 141e editie prijkt de stichting TxMiller naast Grolsch op het affiche.

Tijdschema
Start voorwedstrijden: 10.15 uur
Start bijprogammafinales: 14.30 uur
Eindstrijd Dames Vier: 16.20 uur
Eindstrijd Oude Vier: 17 uur

Hieronder de livestream, de uitslagen verschijnen hier op de site van Time Team.