Animo van roeitop voor Skiffhead blijft laag

Voorbeschouwing

De Skiffhead verloor het laatste decennium de aantrekkingskracht op de nationale roeitop. Anno 2018 is bij de 68e editie slechts nog een enkeling geïnteresseerd in de lange-afstandsrace over 7,5 kilometer.

Toch is de de wedstrijd nog altijd prestigieus. Zo is WK-finaliste Lisa Scheenaard een trouwe fan. Zij won vorig jaar met een dusdanig indrukwekkende tijd waarmee ze ook bij de mannen behoorlijk hoog geëindigd zou zijn. Dit jaar krijgt zij vermoedelijk alleen noemenswaardige tegenstand van lichtgewichttopper Marieke Keijser. Janneke van der Meulen is een andere opvallende naam. Zij keert na lang blessureleed voor het eerst weer terug op een nationale wedstrijd. Ook de talenten Minke Holleboom en Tinka Offereins zijn van de partij.

Mannen
Bij de mannen zijn bondsroeiers Niki van Sprang en Lennart van Lierop de belangrijkste kandidaten voor de winst. Vorig jaar eindigden beiden binnen 5 seconden van elkaar als eerste en tweede, bij de Hel van het Noorden gingen de mannen precies even hard, volgens de tijdwaarneming. Buiten hen houdt de inschrijving niet over, al is lichtgewicht Obbe Tibben na zijn Helwinst een outsider om ernstig rekening mee te houden. Ook voormalig wereldkampioen in de vier, Mechiel Versluis, doet mee.

Schmid
De wedstrijd kent nog wel een klein internationaal tintje, want na de loting vanochtend vroeg bleek ook de Zwitser Michael Schmid zich te hebben ingeschreven. De lichtgewicht roeier van Seeclub Luzern deed mee aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro en haalde al medailles bij wereldkampioenschappen in de lichte skiff.

Tweehead
De dag voor de Skiffhead vindt sinds enkele jaren de Jeugd- en de Tweehead plaats. Bij de mannen is er dit jaar zowaar een interessante strijd aanstaande met drie sterke boten. Verrassende inschrijving is die van bondstwee Mitchel Steenman / Boudewijn Roëll. Zij nemen het op de bochtige Amstel op tegen de gebroeders Rienks die dagelijks op dit water trainen en het Amsterdamse duo van Bastiaan Colette en Jort van Gennep.