Voorbeschouwing Heineken zonder ijs

Voorbeschouwing

Het ijs dat vorige week op de Amstel lag, is sinds gisteren zo goed als weg. Dus kan de vierkamp van start.

Desondanks zal de ijsvorming zeker gevolgen hebben. Op veel plaatsen in Nederland kon tot gisteren niet geroeid worden, wat de voorbereiding van menig ploeg danig in de war schopte. Voor zover bekend kon afgelopen weekeinde alleen in Maastricht en Hengelo gevaren worden op het reguliere water. Het is vooral de vraag hoe de onervaren eerstejaars boten met zo’n korte voorbereiding het er nu vanaf zullen brengen. Met de name de sprint op het vaak woelige water zal voor de nodige problemen zorgen.

Nereusmannen
Traditioneel wordt in de eerste divisies vooral door verenigingsploegen gestart, waarbij het organiserende Nereus als favoriet kan worden aangemerkt. Van de acht die vorig jaar internationaal zoveel indruk maakte zijn de meeste bemanningsleden inmiddels bij de bond gestationeerd. Het octet van nu behelst een deel van die roeiers plus de routiniers Dirk Uittenbogaard, Tone Wieten en Ruben Knab. Deze boot is dan ook torenhoog favoriet. De enige mogelijke tegenstand zijn twee achten uit Italië, waarbij in een van de boten Marco di Costanzo zit, die over wereld- en olympisch eremetaal beschikt.

Skøll
Interessant zal het vooral worden wat de acht van die andere studentenvereniging aan de Amstel, Skøll, laat zien. Op papier kan deze ploeg behoorlijk hoog scoren. Met de soepele slagmannen Björn van den Ende en Lennart van Lierop met daar achter het rauwe vermogen van onder andere Guillaume Krommenhoek en Jan van der Bij, plus de talentvolle jeugdroeiers Olav Molenaar en Obbe Tibben heeft de club sinds lange tijd weer een boot met allure. Samen met Laga, Proteus en Skadi strijden zij vermoedelijk om plek twee.

Vrouwen
In tegenstelling tot wat in voorgaande jaren nog wel eens het geval was, is het aantal van acht eerste divisie vrouwenachten behoorlijk hoog. Ook hier is Nereus met olympisch kampioen Ilse Paulis, wereldkampioen Olivia van Rooijen en WK-gangers Aletta Jorritsma, Veronique Meester en Karien Robbers, favoriet. Gyas scoort traditioneel echter sterk op de vierkamp en ook de Utrechtse boten van Orca en Triton (in combinatie met Okeanos) hebben een goede bezetting. Outsider voor de winst is de boot van Project 2020 van Nico Rienks.

Dubbelvier
Ook een enkele buitenlandse topper doet mee. Lisa Scheenaard en Nicole Beukers hebben Magdalena Lobnig en Genevra Stone zover gekregen naar Amsterdam te komen. Stone behaalde voor de Verenigde Staten zilver bij de Olympische Spelen van Rio de Janerio in de skiff, Lobnig werd voor Oostenrijk derde bij afgelopen WK in Sarasota. Enige tegenstand van betekenis zullen zij helaas niet hebben.