U23 WK: Morreau ronde verder, vandaag heats overige boten

Dagprogramma Voorbeschouwing


Gisteren slaagde zware skiffeur Wietse Morreau er met een tweede plek in zich rechtstreeks te plaatsen voor de kwartfinale van morgen. Lichtgewicht Phaedra van der Molen lag lang op de eerste positie, maar moest in de laatste 500 zien hoe de Chileense Isadora Niemeyer haar alsnog passeerde.

De tweede plek gaf in haar veld geen rechtstreekse plaatsing voor de halve finale dus de roeister van De Amstel moet meteen vandaag opnieuw in actie komen voor de herkansing. De Griekse topfavoriet Evangelia Anastasiadou baarde in de eerste voorwedstrijd overigens opzien met een toptijd van 7:24,58. Daarmee was zij ruimschoots sneller dan alle zware skiffeuses die vlak na haar in actie kwamen en tot drie weken terug was deze tijd nog goed een wereldrecord bij de senioren.

Lycklama/Van Velden
De andere boten van U23hoofdcoach Rogier Blink komen vandaag voor het eerst in actie. Grootste kanshebbers voor een medaille zijn op papier de lichte mannendubbel en de vrouwendubbelvier. De dubbeltwee bestaat uit Hidde Lycklama en David van Velden. Het duo roeide nog weinig races samen omdat laatstgenoemde studeert en roeit in Amerika bij Princeton. Bij de Holland Beker baarde het duo echter opzien door een knappe tijd van 6:22,24 op de klokken te zetten. Frankrijk en Italië lijken traditioneel sterke tegenstanders.

W4x
De dubbelvier is gebouwd rond Lisa Bruijnincx en Femke Paulis. Bruijnincx is inmiddels zowel wereldkampioen bij de junioren als in de onder 23-categorie maar dan in de dubbeltwee. Paulis stond eveneens al op het podium bij deze kampioenschappen en haalde vorig jaar als slagvrouw van de acht het zilver binnen. Nu zitten zij samen met nieuwkomers Vera Sneijders en Willemijn Mulder in de boot. Bij eerdere wedstrijden was de topsnelheid nog niet aanwezig, maar naar verluid heeft het kwartet de laatste weken grote stappen gezet.

Outsiders
Interessant wordt ook de mannenploeg in deze discipline. Met de relatief ervaren Ies Wiersma en Willem Stoop gecombineerd met de jonge talenten Jelle Bakker en Lucas Keijzer kan het zomaar hard gaan voor deze gehele Nereus-boot. Voor een medaille zullen ook zij nog wel flinke progressie moeten hebben gemaakt de laatste weken. De andere drie ploegen (W8+, M4-, W2x) zijn vooral geformeerd om ervaring op te doen. Al weet je het met een Nederlandse vrouwenacht nooit. Als het kwartje goed valt kan deze ploeg zomaar vooraan varen.

Voorwedstrijden U23
9:10u vrouwendubbel
9:45u mannenvierzonder
10:00u mannendubbelvier
10:15u lichte mannendubbel
12:00u vrouwendubbelvier
12:10u vrouwenacht

Herkansing
15:10u Phaedra van der Molen

Alle uitslagen, namenlijsten et cetera zijn hier te vinden