U23-WK begint vandaag met sterke NL-eenlingen

Voorbeschouwing

Deze week worden in Varese zowel de wereldkampioenschappen voor junioren gehouden als die voor de beste mondiale roeiers in de leeftijdscategorie onder 23 jaar. Vandaag beginnen de U23-roeiers, vanaf woensdag mogen ook de junioren aan de bak.

De enige twee boten die vandaag namens Nederland in actie komen zijn de skiffeurs Phaedra van der Molen en Wietse Morreau. Met die twee hebben we meteen twee van de grotere talenten van Nederland te pakken. Van der Molen werd dit voorjaar in haar eerste seniorenseizoen direct al nationaal kampioen in de lichte klasse en mocht de tweede wereldbeker van start gaan met bondsroeister Martine Veldhuis in de olympische dubbeltwee. In Luzern roeide ze een knappe 7:38,45 in de herkansing, maar trok zich na een mindere halve finale terug.

Medaillekansen
Die snelle tijd zou in principe ruimschoots genoeg moeten zijn om op het podium te komen, maar de vraag is vooral in hoeverre het de roeister van De Amstel lukt om die snelheid meerdere races vast te houden. Een voordeel lijkt het wat dat betreft te zijn dat haar races verspreid zijn over de hele week met dus rustdagen tussendoor. Grootste tegenstander komt vermoedelijk uit Griekenland, met de vice-wereldkampioen van vorig jaar Envangelia Anastasiadou. Turkije en Groot-Brittannië lijken ook sterk.

Morreau
Bij Morreau is het nog even gissen naar de snelheid. Dat de 21-jarige roeier van Nereus een toptalent is staat buiten kijf. Vorig jaar werd hij al knap tweede bij de nationale kampioenschappen in de open categorie. Maar afgelopen zomer werd hij op schlemielige wijze vlak voor de wereldkampioenschappen bedankt voor een plek in de dubbelvier en sindsdien was hij niet meer zo snel als bij dat NK van 2021.

Neykov
In Henley liet hij met een plek in de kwartfinale van de Diamond Sculls zien dat er alsnog serieus rekening met hem moet worden gehouden. Ook won hij in Ratzeburg de internationale regatta die daar begin juni werd georganiseerd. Een medaille in dit topveld is echter geen sinecure want onder andere de huidige wereldkampioen, Emil Neykov (de zoon van wereldrecordhoudster in de skiff Rumyana Neykova), is present. En hetzelfde geldt voor de winnaar van de laatste editie van de Holland Beker, de Brit Callum Dixon.

Morgen volgt een voorbeschouwing van de andere Nederlandse boten. De loting van de eerste races vindt morgen om 14:00u plaats. De voorwedstrijden van Van der Molen en Morreau zijn tussen 17:00u-17:15u (LW1x) en 17:40u-18:009 (M1x). Hier kan je alle informatie vinden. Vanaf vrijdag worden de races live-uitgezonden via video-streaming.