Head trekt steeds minder toproeiers

Voorbeschouwing

Een van de oudste roeiwedstrijden dreigt steeds meer een veteranenontmoeting te worden. De trend van de laatste jaren waarin steeds meer toproeiers de Head of the River links laten liggen, wordt deze editie extra bevestigd. Het thuisroeiende en mogelijk topfavoriete Nereus laat de kans op de blauwe wimpel voor beste verenigingsacht zelfs bij zowel de mannen als de vrouwen liggen.

De bordeauxrode Amsterdammers hebben weliswaar een mannenacht ingeschreven, maar betrouwbare bronnen lieten NLroei weten dat er desondanks geen animo is om deel te nemen. De vrouwen ontbraken al bij de inschrijvingen. Het is daardoor al een zekerheid dat Proteus-Eretes de titel van beste Nederlandse verenigingsacht in ontvangst zal nemen. De boot met onder andere olympiërs Ellen Hogerwerf en Roos de Jong treft in de eerste divisie alleen een acht van het Duitse Ruder-Gesellschaft Hansa.

Skøll
Bij de mannen ligt deze strijd nog wel open. Naast Nereus ontbreken ook de sterke verenigingsachten van Triton en Njord. Laga uit Delft stuurt een ploeg zonder hun beste vier roeiers. Die trainen vermoedelijk voor de Varsity, begin april. Skøll – bij de vierkamp afgelopen weekeinde nog een opvallende afwezige – stuurt daarentegen wél een topploeg. Olympiërs Jan van der Bij, Guillaume Krommenhoek en Bjorn van den Ende kunnen met nationale toppers Lennart van Lierop en Wibout Rustenburg zijn daardoor favoriet. Proteus-Eretes geldt als outsider, maar viel vorige week tegen bij de seizoensopening.

Veteranen
Ook in de Gevorderden-velden is de race over acht kilometer op de Amstel niet populair. Slechts zeven boten bij de mannen en zes bij de vrouwen vinden het de moeite waard naar Amsterdam te komen. Vorig weekend waren dit nog respectievelijk rond de 30 en meer dan 20 ploegen. De Veteranen- en clubvelden zijn desondanks nog altijd in trek.

Meer informatie is hier te vinden.