Natte droom van Triton kan uitkomen

Voorbeschouwing

Droog staan. Triton doet dat sinds 1968. Tegen wil en dank. De laatste donkerblauwe Varsityoverwinning is zo lang geleden dat men nauwelijks nog weet hoe nat ook alweer voelde.

Daarover wordt echter wel gedroomd. De oude vier van de trotse Utrechtse vereniging zal het ijzersterke Nereus moeten bedwingen. Als dat zondag lukt, komt de droom na 50 jaar uit en kunnen de corporale Utrechtse supporters eindelijk in het water springen om iets te vieren.

Droomploeg
De (vooralsnog gedroomde) felicitaties gaan dan uit naar de olympiërs Harold Langen en Kaj Hendriks, versterkt met de jongerejaars Jacob van de Kerkhof, Bas Thijssen en stuurvrouw Eline Geschiere. HollandAchtroeier Hendriks heeft al een gouden (WK)medaille in de vier behaald. Langen laat zo een beetje elke boot waarin hij zit beter varen. Tweedejaars Van de Kerkhof is een ex-kanoër die getuige zijn ergometerrecord – 5:57,7 – tegenwoordig over sterke benen beschikt. Thijssen roeit een jaartje langer en is ook geen slapjanus en zelfs een vaardige volger op de boegpositie.

Vloek

Trainingen op het Utrechtse Merwedekanaal laten de afgelopen week zien dat de ploeg snoeihard kan varen, maar ook dat de cadans verstoord kan raken, dat remt. Te bezien valt hoe het roeien uitpakt op het Amsterdam-Rijnkanaal. Maar de Tritonezen mogen serieuze hoop hebben op de zo verlangende overwinning. Al decennia hangt de strijdkreet ‘Voor alles het hoofdnummer’ als een soort vloek in de sociëteit. De overwinning wordt deze Utrechters gegund, al was het alleen al vanwege de hondstrouwheid waarmee – jaar in, jaar uit – de Varsity door Triton wordt georganiseerd.

Nereus
Hoewel Triton zijn waarschijnlijk snelste oude vier aller tijden door coach Coen Eggenkamp op het water laat leggen, zal er gestreden moeten worden met Nereus. Bij de vierkamp pakte een krachtmeting in achten tussen Nereus en Triton tamelijk ruim in het voordeel van de Amsterdammers uit. Het Varsitykeurkorps van coach Diederik Simon heeft dit keer Mick Makker op de slagpositie. Hij maakte samen met stuurvrouw Dieuwke Fetter vorig jaar deel uit van de winnende oude vier. Freek Robbers, Lex van den Herik en Abe Wiersma completeren de Amsterdamse formatie.

Mededogen
Nereus zal niet uit mededogen Triton voorrang verlenen. De mannen van Simon toonden al eerder weinig ontzag voor de Holland Acht, de dadendrang zal zondag ook groot zijn. Naast Triton en Nereus wordt alleen van Laga verwacht iets in de melk te kunnen brokkelen.