Voorbeschouwing NK Indoor

Voorbeschouwing

Eindelijk is er in deze saaie coronamaanden weer een roeiwedstrijd, althans iets dat daarop lijkt Morgen vinden online de nationale kampioenschappen indoorroeien (NKIR) plaats. Met meer dan 600 deelnemers is het ‘evenement’ nog steeds behoorlijk populair, al doen verschillende verenigingen ook zelf thuis een test.

Hoewel de bondsvrouwen deze dagen ook gebruiken voor ergometertesten, hebben zij zich niet ingeschreven voor de wedstrijd. Lisanne Brandsma, vorig jaar te licht bevonden voor nationale selectie en nu gebrand op terugkeer in de equipe, is wél van de partij. De roeister van Skadi won de nationale titel op het Concept2-apparaat al meerdere malen en is nu ook torenhoog favoriet.

Bruijnincx
Grootste tegenstand komt vermoedelijk uit de onder-23 categorie waar Lisa Bruijnincx de lijst der favorieten aanvoert. Vorig jaar werd zij met een snelle tijd van 6:48,7 nog tweede achter Tessa Dullemans, die nu samen met alle bondsvrouwen afwezig is. Vorig jaar bedroeg het verschil tussen de nog jonge Bruijnincx (19) en routinier Brandsma (28) nog 9 seconden. Een groep Nereusvrouwen (Iris Klok, Bente Paulis, Fanny Bon, Eve Stewart) behoort in deze gecombineerde velden tot de outsiders.

Adema
Bij de mannen schitteren de bondsroeiers al jaren door afwezigheid, daar zij hun testen op de concurrerende RowPerfect (RP3) afnemen. Dat biedt vervolgens de kans aan andere fysieke talenten zich te laten zien. Dit jaar levert dat geen echte topfavoriet op. Qua ervaring is Groninger Luuk Adema de grootste kanshebber. Maar let ook op Leidenaar Dolf Rutten, die zomaar eens onder de 6:00 zou kunnen trappen.

Outsiders
Van het organiserende Nereus is Mick Makker degene met het snelste persoonlijk record. De vraag is alleen of hij net zo in vorm is als een paar jaar geleden. Niek van der Grift is een outsider. Hij is de enige deelnemer van Proteus-Eretes en werd vorig jaar al tweede achter winnaar Bo Wullings.

Licht
Hoewel het lichtgewicht roeien nog een olympiade langer olympisch blijft, is de deelname in deze categorieën behoorlijk beperkt. Bij de mannen is Tom van der Sande (Proteus) de blikvanger, hij heeft reeds een persoonlijk record van 6:20. Misschien dat Stijn Meijer (Njord) nog voor een verrassing kan zorgen. Hij won vorig seizoen de Gevorderde-categorie met 6:26,5. Femke van de Vliet (Triton) is de enige vrouw van naam.

Het tijdschema en de inschrijvingen zijn hier te vinden. De wedstrijden zijn live te volgen inclusief commentaar van onder andere Govert Viergever.