Voorbeschouwing wereldbeker Luzern: veel mannenboten

Voorbeschouwing

Twaalf Nederlandse ploegen maken hun opwachting tijdens de derde en afsluitende wereldbekerwedstrijden die vandaag in Luzern van start gaan. Het merendeel hiervan wordt gestuurd door mannencoach Mark Emke.

Zijn collega bij de vrouwen laat slechts drie boten deelnemen. Josy Verdonkschot vindt de aankomende EK in Glasgow, begin augustus, belangrijker en prefereert voor sommige boten zoals de lichte vrouwendubbel van Ilse Paulis en Marieke Keijser een trainingsperiode boven deelname aan Luzern.

Vrouwendubbelvier
De prioriteitsboot dubbelvier is wel van de partij en is uiteraard één van de favorieten. Het wordt interessant om te zien hoe ze de tik van afgelopen wereldbeker hebben verwerkt, toen ze verrassend slechts als vijfde finishten. Lisa Scheenaard maakte weer plaats voor de jonge Karolien Florijn en Olivia van Rooijen verdreef Nicole Beukers van de slagpositie. Alle sterken ploegen zijn aanwezig, waarbij Duitsland, Polen en China de belangrijkste andere kandidaten voor een medaille zijn.

Dubbeltweeën
Scheenaard en Roos de Jong wonnen al in Belgrado, maar hoefden het toen nog niet op te nemen tegen Nieuw-Zeeland, dat in Linz de overwinning binnen haalde. Voor een medaille wordt het spannend met Litouwen en Duitsland. De zware mannen Amos Keijser en Niki van Sprang zullen mikken op een finaleplaats. Naast hen doet ook de U23-dubbeltwee van Luuk Adema en Melvin Twellaar mee. Bij de ARB roeiden beide ploegen ongeveer even hard.

Vrouwenacht
De acht is tot en met het WK enigszins gemankeerd doordat slagvrouw Veronique Meester een periode vrij heeft voor haar co-schappen. Op de Rotsee zet Verdonkschot Monica Lanz op de slagpositie. Herintreder en winnares van olympisch zilver, Carline Bouw, is nieuw in de boot. Of de acht net als in Linz goud kan halen, is zeer de vraag. Nieuw-Zeeland is – nu ze langer in Europa verblijven – vermoedelijk sterker en hoewel de Verenigde Staten bij vorig WK vierde werd, hadden zij tot dat moment al elf jaar lang niet verloren tijdens WK’s en Olympische Spelen.

Holland Achten
Voor de roeiliefhebber wordt het achtenveld van de mannen om te smullen. De sterke landen bij vorige wereldbekers, Duitsland en Groot-Brittannië, zijn weer van de partij. Net als de twee Nederlandse achten die in Linz slechts 0,3 seconden van elkaar eindigden. Hoewel er onderling wat is gewisseld tijdens trainingen, is enkel de slagpositie veranderd. Nelson Ritsema slaat nu de eerste acht voor en Freek Robbers de tweede. Interessant is ook de deelname van de Verenigde Staten en Canada. Die deden dit jaar nog niet eerder mee.

Vierzonder
Emke zal erop gebrand zijn met zijn vierzonder een beter resultaat neer te zetten dan in Linz, toen de ploeg teleurstellend elfde werd. Kaj Hendriks werd gewisseld voor Amerika-ganger Bram Schwarz en Björn van den Ende keerde terug op zijn oorspronkelijke boord. In Luzern zullen zij moeten laten zien aan snelheid te hebben gewonnen. Topfavoriet is echter Australië, maar ook Groot-Brittannië en Duitsland azen op een podiumplek. In de breedte liggen echter zeker kansen in dit veld.

Mannendubbelvier
Roeiliefhebbers kunnen hun hart ook ophalen bij de mannendubbelvier. Nadat Dirk Uittenbogaard en Stef Broenink de dubbelvier kwamen versterken ,roeiden zij in Linz naar een mooie zilveren plak. Winnaar Italië is nu niet van de partij, maar dat betekent niet dat er zomaar goud opgehaald kan worden. Wereldkampioen Litouwen roeide tot nu toe in de dubbeltwee en Duitsland, Nieuw-Zeeland, Australië en Polen zaten in Oostenrijk de Nederlanders dicht op de hielen.

Tweezonder
Twee Nederlandse boten zullen gaan uitmaken wie van hen naar de Europese kampioenschappen in Glasgow mogen. De beste papieren zijn voor de nationaal kampioenen Kaj Hendriks en Harold Langen. Zij zullen dan moeten afrekenen met Mitchel Steenman en Bo Wullings, die in Linz nog niet konden overtuigen. Naast de Kroatische broers Sinkovic zijn dit jaar ook de Tsjechen snel. Daarachter liggen mogelijkheden al hebben Frankrijk, Groot-Brittannië, Servië en Nieuw-Zeeland goede boten.

De wedstrijden zijn hier live te volgen.