Goed begin voor Nederland in Luzern

Wedstrijden

De nationale equipe is uitstekend begonnen aan de derde en afsluitende wereldbekerwedstrijden in Luzern. Bijna alle ploegen plaatsten zich voor de volgende ronde met winst voor de vrouwendubbeltwee en de eerste mannenacht. Alleen de vrouwen dubbelvier bleek dissonant.

Het veranderen van de opstelling en het weer terugbrengen van de talentvolle Karolien Florijn blijkt vooralsnog niet de oplossing voor vrouwenhoofdcoach Josy Verdonkschot. De ploeg kwam er meteen vanaf het begin al niet aan te pas en lag tot het eind van de race zelfs op de laatste plaats, achter de tweede boot van Duitsland. Uiteindelijk werd slechts een derde plaats behaald op ruime afstand van het winnende Duitsland en Polen. De ploeg heeft morgen een herkansing om zich alsnog voor de finale te plaatsen.

Grote mannenboten
Voor de rest kon de equipe terugkijken op een zeer geslaagde dag. De nieuwe vierzonder met de jonge Bram Schwarz op slag werd weliswaar tweede achter Australië maar plaatste zich wel moeiteloos voor de halve finale en zette ook nog eens de tweede tijd van het hele veld. De eerste Holland Acht won overtuigend de voorwedstrijd in een tijd die ook nog eens sneller bleek dan die van de Deutschland Achter die de andere heat aanvoerde. De tweede mannenacht moet met een vierde plaats morgen herkansen.

Dubbeltwee
Waar de vrouwendubbelvier moeizaam aan het toernooi begon, gold dat niet voor de dubbeltwee van Roos de Jong en Lisa Scheenaard. Zij plaatsten zich met een eerste plaats en winst op sterke concurrent Litouwen overtuigend voor de halve finale. Ook de mannelijke evenknie van Amos Keijser en Niki van Sprang zal blij zijn vanmiddag geen extra rondje te hoeven varen en roeien morgen opnieuw. De U23-dubbeltwee van Melvin Twellaar en Luuk Adema zal straks wel moeten herkansen, zij hadden pech met de loting.

Tweezonders
Wie vanmiddag sowieso op herhaling moeten zijn beide tweezonders van Mark Emke. Nationaal kampioenen Harold Langen en Kaj Hendriks en Mitchel Steenman en Bo Wullings deden weinig voor elkaar onder en werden in de eerste voorwedstrijd tweede en derde. Gezien het grote aantal inschrijvingen in dit veld varen zij vanmiddag de kwartfinale.

Dubbelvieren
De dubbelvier van bondscoaches Eelco Meenhorst en Diederik Simon is nog steeds op stoom. Na het zilver in een extreem spannende finale in Linz was het ook niet weer nagelbijten voor de toeschouwers zo dicht lagen de beste ploegen bij elkaar. Nederland eindigde uiteindelijk als tweede vlak achter Duitsland maar plaatste zich wel rechtstreeks voor de finale van aanstaande zondag. De Britten en de Nieuw-Zeelanders visten net achter het net en moeten morgen op herhaling. De lichte mannendubbelvier die op eigen gelegenheid naar Zwitserland afreisde won hun heat en roeit morgen al hun finale.

Meester
De vrouwenacht bleek zonder Veronique Meester toch een belangrijke kracht te missen en kon geen vuist maken tegen Nieuw-Zeeland. Kansen op een finaleplek in een veld van zeven zijn er echter nog volop. China en een tweede boot uit Australië bleken beduidend langzamer.

Vanmiddag
De wedstrijden gaan om 15:30u weer verder met om 15:45u de kwartfinale van Langen/Hendriks en om 15:50u die van Steenman/Wullings. Om 16:10u roeit de Groningentwee van Twellaar/Adema de herkansing. Races zijn hier te volgen.