Volg Henley live: negen Nederlandse finalisten

Wedstrijden

De vaderlandse delegatie is deze dagen in Henley-on-Thames in topvorm. Gisteren plaatsten liefst negen Nederlandse boten zich voor de finale van vandaag. Kansen op winst zijn er genoeg.

In de topvelden zijn zoals verwacht enkele vrouwenbondsploegen sterk vertegenwoordigd. De vierzonder bleek zoals verwacht een maatje te groot voor de Nederlandse developmentvier en treft in de finale de nationale Chinese boot. Ook de dubbelvier wacht een zware eindstrijd tegen China. Roos de Jong, Inge Janssen, Sophie Souwer en Olivia van Rooijen roeiden een van de spannendste races van de dag wonnen met miniem verschil van de Engelse nationale ploeg.

Scheenaard
Ook skiffeuse Lisa Scheenaard staat in de finale van het veld dat ze eerder al eens won. Ze kwam daar ten koste van de sterke Chinese skiffeuse Jiang. Vandaag moet ze wederom in topvorm steken om te winnen. Tegenstander is niemand minder dan de dit jaar terug gekeerde Nieuw-Zeelandse Emma Twigg. Bij de vorige wereldbekerwedstrijd van Poznan was ze de snelste van allemaal.

Krommenhoek
Bij de mannen was vooraf ook al zeker dat een Nederlander in de finale zou staan. Nadat Guillaume Krommenhoek in de kwartfinale verrassend had gewonnen van wereldkampioen Kjetil Borch nam hij het gister op tegen Groninger Luuk Adema. Zoals verwacht was Krommenhoek net wat beter, maar in de finale wacht Europees kampioen Olivier Zeidler. Kan de roeier van Skoll vandaag zijn kunstje van vrijdag herhalen?

Dubbelvier
Zijn verenigingsgenoten Lennart van Lierop en Job Huigsloot plaatsten zich samen met Guido de Ruiter en Daan Klomp ook voor de eindstrijd. Net als vrijdag maakte de boot die meedoet in het tussenveld ‘The Prince of Wales Challenge Cup’ het bijzonder spannend. Nu hielden de Nederlanders 3/4 lengte over op de Duitse boot uit Potsdam en Munster. Vandaag wacht de combinatie van Edinburgh en Nottingham.

Intermediate
Ook in de andere twee zogeheten Intermediate-velden liggen Nederlanders in de finale. Nereus/Laga was in de vierzonder beduidend sterker dan Oxford Brookes en heeft eigenlijk zonder veel moeite de finale bereikt. Deze race tegen Cambridge en Leander belooft echter wel spannend te worden.
Ook de nationale U23-acht blijft verrassen met een nipte winst op Leander Club. Zij vestigden zelfs een baanrecord. Oxford Brookes is de volgende tegenstander.

Boordmannen
In het studentenveld kon de Nereus-acht het net niet bolwerken tegen de tweede acht van de succesuniversiteit uit Oxford. De clubacht van Okeanos bereikte in hun veld zonder moeite de finale. Ook tegen Thames Rowing Club heeft deze ploeg vandaag kansen. Michiel Oyen en Mitchel Steenman plaatsten zich zonder problemen voor de finale in de tweezonder en zullen zeker mogelijkheden hebben tegen Argentinië.

Nieuw-Zeeland
Twee bondsvrouwenboten redden het niet gister. Elsbeth Beeres en Laila Youssiffou strandden zoals verwacht tegen het sterke Nieuw-Zeelandse duo Gowler/Prendergast. De vrouwenacht kwam minder sterk voor de dag. Ook voor hen was Nieuw-Zeeland een horde te veel. Het verschil was bijzonder groot.

Programma vandaag (Nederlandse tijd):
13:10u: Cambridge & Leander versus Nereus/Laga M4-
13:40u: Emma Twigg versus Lisa Scheenaard
14:00u: China versus KNRB W4x
14:10u: Oxford Brookes versus KNRB U23 8+
15:40u: Edinburgh University & Nottingham versus Skoll/Orca/Theta M4x
15:50u: Diaz & Hack versus Steenman & Oyen M2-
16:20u: Olivier Zeidler versus Guillaume Krommenhoek
16:40u: KNRB W4- versus China
17:00u: Thames Rowing Club versus Okeanos

De races zijn hier live te bekijken.

Banner NLroei wereldbeker Rotterdam 2019