Henley: Krommenhoek verslaat wereldkampioen Borch

Wedstrijden

Gisteren was een uitstekende dag voor de Nederlandse ploegen die meedoen aan de Henley Royal Regatta. Een bijzonder groot aantal ploegen plaatste zich voor de halve finale van morgen. Ronduit sensationeel was de winst van Guillaume Krommenhoek op de huidige wereldkampioen Kjetil Borch.

Banner NLroei wereldbeker Rotterdam 2019


De boomlange skiffeur van Skøll sloeg gaandeweg zijn race zijn slag door met lange halen weg te roeien van de Noor. De wereldkampioen kende weliswaar een matig voorseizoen na een knie-operatie, dat hij echter verrast zou worden door Krommenhoek was totaal onverwacht. Vandaag treft hij een landgenoot, want Luuk Adema versloeg de Engelsman Brigman, die twee dagen terug nog te sterk was voor tweevoudig olympisch kampioen Mahe Drysdale.

Van Lierop

Ook de ploeggenoten van Krommenhoek van vorig jaar uit de winnende dubbelvier waren succesvol. Lennart van Lierop en Job Huigsloot roeiden samen met Daan Klomp en Guido de Ruiter wellicht de mooiste race van de dag. Lang lagen zij achter op een sterke boot van Leander Club, maar na verschillende mishalen aan beide kanten zweepte slagman Van Lierop zijn ploeggenoten dusdanig op dat hun boot vlak voor de finish de leiding pakte.

Assertief
Een sterk staaltje tactiek kwam ook op de naam van Michiel Oyen en Mitchel Steenman. Het makkelijk roeide duo nam assertief de leiding maar werd meerdere keren flink onder druk gezet door een talentvol Nieuw-Zeelands duo dat uitkomt voor Yale University. Door op de juiste momenten net naar het midden te sturen en precies op tijd weer terug te gaan ontnamen ze hun tegenstander de kans hen voorbij te roeien. Op de finish was het verschil minder dan een halve lengte.

Mannenachten
Ook de Nereus-acht van coach Joeri Bruschinski bekerde door via een pro-actieve race. Op de finish was het verschil met Harvard een kleine lengte waardoor de Temple-acht morgen de halve finale mag roeien. Vandaag treffen zijn met Oxford Brookes een van de grote favorieten. Okeanos roeit vandaag eveneens halve finale in het clubveld. Sterk was het optreden van de U23-acht. Zij versloegen Molesey.

Vrouwenachten
Voor twee-derde van de Nederlandse vrouwenachten waren de races van gisteren wel het eindstation. De ploegen van Nereus/Triton en Okeanos/Willem III redden het zoals verwacht niet tegen de nationale boten van Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië. De gerenoveerde nationale vrouwenacht won daarentegen gemakkelijk van een Engelse boot.

Bondsvrouwen
De nationale dubbelvier werd tijdens hun eerste race evenmin onder druk gezet. Skøll was nota bene het slachtoffer van deze ploeg. In datzelfde veld ging de talentenboot met Mieke Wilms, Margriet Lantink, Minke Holleboom en Martine van den Boomgaard ten onder.

Vierzonders
De Europese kampioenen in de boordvier had een makkelijke eerste dag en treffen morgen de developmentploeg van Nereus/Okeanos, dat een flinke maat te groot bleek voor de helft uit de Blue Boat van Oxford. De Nereus/Laga-vier won eveneens en mag net als de Nereus-acht vandaag aantreden tegen het sterke Oxford Brookes.

Kleine boten
In de kleine nummers waren de zware vrouwen eveneens succesvol. Elsbeth Beeres en Laila Youssifou versloegen het jonge Nederlandse koppel Jessy Vermeer en Eve Stewart en skiffeuse Lisa Scheenaard kwam evenmin in de problemen. Voor alle lichte vrouwen is het toernooi echter wel over. In hun eerste wedstrijd samen dit seizoen konden Marieke Keijser en Ilse Paulis de sterke zware Chinezen niet verrassen. Martine Veldhuis verloor ook van een Chinees.

Het programma van vandaag is hier te vinden en de races zijn hier live te bekijken.

De Nederlandse ploegen starten op onderstaande tijden (Nederlandse tijd):
12:10u: Lisa Scheenaard versus Y. Jiang (CHN)
12:40u: KNRB W8+ versus Nieuw-Zeeland
12:45u: Mitchel Steenman & Michiel Oyen versus Ball & Ballinger (GBR)
13:10u: KNRB W4x versus Groot-Brittannië
15:20u: Guillaume Krommenhoek versus Luuk Adema
15:30u: KNRB U23 8+ versus Leander Club
15:40u: Nereus/Laga 4- versus Oxford Brookes
17:10u: Okeanos/Nereus W4- versus KNRB
18:30u: Okeanos M8+ versus Bonner Rudergesellschaft (GER)
18:40u: Elsbeth Beeres & Laila Youssifou versus Prendergast & Gowler (NZL)
18:45u: Skoll/Orca/Theta 4x versus Potsdam & Munster (GER)
19:00u Nereus M8+ versus Oxford Brookes