Bondsboten succesvol in Seattle en München

Wedstrijden

Op verschillende plekken roeiden dit weekeinde door de KNRB uitgezonden boten vooraan. Zaterdag won een bondsacht van de zware mannen de prestigieuze Windermere Cup in Seattle en bij de grote internationale juniorenregatta in Munchen pakten verschillende Nederlandse ploegen medailles.

Nederland was twee jaar terug al uitgenodigd voor de Windermere Cup, maar dat ging toen vanwege het coronavirus niet door. De mannen- en de vrouwenacht van de grootste universiteit aan de westkust – Washington – nemen het bij dit grootschalige evenement op tegen internationale topploegen. De roeibond stuurde dit keer geen echte bondsacht maar een ploeg met talenten die in de wintermaanden als zogeheten ‘meetrainers’ het bondsschema van hoofdcoach Eelco Meenhorst volgden.

Houd NLroei open! Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Desalniettemin bleken de roeiers uitstekend opgewassen tegen vermoedelijk één van de snelste Amerikaanse achten van dit moment, waarin ook de Nederlanders Simon van Dorp en Gert-Jan van Doorn zaten. Lang gingen beide achten gelijk op totdat stuurvrouw Dieuwke Fetter een eindsprint aangaf en de ploeg voorbij de massaal aangemoedigde thuisploeg roeide. Het octet bestond uit Pieter van Veen, Eli Brouwer (beiden Triton), Ies Wiersma, Jelle Bakker (beiden Nereus), Lars Lipman, Menno Bezema, Daan Vos de Wael (allen Laga) en Wibout Rustenburg (Skøll).

Menke
Wellicht geïnspireerd door de oranje-mannen roeiden niet lang daarna enkele junioren naar eremetaal op de olympische roeibaan van München. De equipe onder leiding van bondscoach Thomas Notermans behaalde maar liefst vier medailles. Vooral de meisjes waren succesvol. De kersverse nationaal skiffkampioene Anna Menke was zelfs goed voor twee plakken. Zaterdag behaalde de piepjonge roeister van De Hunze zilver in de skiff, zondag was ze met de nóg jongere Teuntje Mollee (Spaarne) goed voor dezelfde kleur medaille.

Zilvervloot
De zilvervloot werd zondag aangevuld door de dubbelvier met Amélie Carrière, Luna Kuiper (beiden ook roeiend voor Het Spaarne), Merle Combé (Die Leythe) en Demi Straathof (Alkmaarsche). Straathof haar verenigingsgenoot Joost van der Sluis eindigde gisteren eveneens als tweede samen met Jelmer Immeker van de Zwolsche. Niet alle Nederlandse topjunioren lagen in Duitsland aan de start. Een deel is bezig met de voorbereidingen van het eindexamen van komende weken.

De uitslagen van München staan hier. Ook in Gent werden wedstrijden verroeid. Daarvan zijn de uitslagen hier te vinden.