Henley: nog veel Nederlandse ploegen in de race

Wedstrijden

Na twee dagen racen zitten er nog een recordaantal Nederlandse ploegen in het toernooi van de oudste roeiwedstrijd ter wereld. Bij de Henley Royal Regatta moesten gisteren alleen de vierzonders van Njord en De Hoop afriggeren. Ook de studentenacht van Gyas vloog er uit.

De lange mannen van Njord weerden zich in hun eerste race echter kranig tegen een vier van Oxford met een enkeling aan boord die ook meedeed aan de Boatrace tegen Cambridge dit jaar. De Britten hadden lang een voorsprong van een kleine lengte, maar moesten vol aan tot de finishlijn omdat de Leidenaren een verwoestende eindsprint hadden ingezet. Op de streep was het verschil amper te zien.

Vierzonders
In datzelfde veld roeide het geplaatste Nereus/Laga naar een eenvoudige overwinning tegen het Amerikaanse Syracuse University. In het clubveld bij de tweede ronde van de vierzonders kon De Hoop het niet bolwerken tegen een Duitse vier van Nurtingen. De Amsterdamse boot ging tot ruim halverwege nog aan de leiding.

Temple Challenge Cup
Nadat Gyas zich woensdag nog gemakkelijk had geplaatst voor de tweede reeks, bleek gisteren de tweede acht van het Amerikaanse Northeastern te sterk. De acht van Nereus met Koen van de Herik op slag kwam eenvoudig door de eerste twee rondes. Morgen wacht hen de eerste serieuze tegenstand van Harvard. Okeanos start in het lager ingeschatte clubveld en kwam eenvoudig door de eerste twee rondes.

Vrouwenachten
Bij de vrouwenachten plaatsten twee ploegen zich voor de kwartfinale van morgen. Een Nereus-acht, aangevuld met Eva Simkens van Triton, won verrassend van een sterker geachte Duitse ploeg en de ploeg van Okeanos/Willem III met voornamelijk voormalig Project 2020-roeiers had geen kind aan de acht van Thames Rowing Club, gecoacht door Nederlander Sander Smulders. Vandaag voegt de nationale vrouwenacht zich ook in dit veld.

Banner NLroei wereldbeker Rotterdam 2019Drysdale
Beide Nederlandse skiffeurs – Guillaume Krommenhoek en Luuk Adema – wonnen hun race. Tussen hun beide races voltrok de sensatie van de dag toen tweevoudig olympisch skiffkampioen Mahé Drysdale afgetekend verloor van de vrijwel onbekende Engelsman Brigham. Martine Veldhuis won haar race eenvoudig. Met Lisa Scheenaard vanaf vandaag ook in de baan zal de concurrentie ook hier beduidend sterker worden.

Bondsvrouwen
Net als Scheenaard volgen komende dagen ook de andere Nederlandse bondsvrouwen, inclusief enige talentboten. Verspreid over verschillende boottypen komen er nog een kleine tien Nederlandse ploegen in actie. De mannendubbelvier van Skoll/Orca met winnaars van vorig jaar, Job Huigsloot en Lennart van Lierop, aan boord, won gisteren en treft vandaag mede-favoriet Leander Club.

Programma van vandaag is hier te vinden. De wedstrijden zien hier live te bekijken.