Rotsee-roulette: inschrijvingen OKT-casino bekend

Voorpagina Wedstrijden

Drie Nederlandse ploegen gaan pogen alsnog lastminute-tickets voor Rio te behalen via het Olympische Kwalificatietoernooi. Het gaat louter om vrouwenboten: de dubbeltwee in de zware en de lichte variant, daarnaast de acht. Het ‘laatstekanstoernooi’ wordt van 22 tot en met 24 mei gehouden in Luzern.

De oranje vrouwenacht is vreemd genoeg al wel gekwalificeerd volgens de NOC*NSF-normen, maar strandde vorig jaar in de WK-finale op de zesde en laatste plaats. Dat was precies de plek die naar de IOC-maatstaf geen toegang gaf tot Rio de Janeiro. De zijdeur naar Brazilië staat over anderhalve week eindelijk open, maar niet wagenwijd. Want er zijn naast Nederland nog vier gegadigden voor de laatste twee Rio-startbewijzen: Australië, China, Duitsland en Roemenië.

Gevonden
De lichte vrouwen Maaike Head en Ilse Paulis kenden een bewogen aanloop naar de EK. Daar presteerde het koppel optimaal door met overtuiging de titel binnen te halen. Hetzelfde duo kwam vorig jaar bij de WK veel te kort en belandde in de C-finale. Er werden excuses aangedragen, dat ging over ongelukkige lotingen. Ook stelde coach Josy Verdonkschot nuchter vast dat zijn pupillen ruim vijf seconden te langzaam waren. Die seconden lijken inmiddels gevonden. De Europees kampioenen gaan de strijd om de twee lastminute-tickets aan met vijf andere landen.

Tegen acht
Lisa Scheenaard skiffte vorig jaar bij de WK naar een derde plaats in de C-finale, telde vervolgens haar knopen en stapte met Marloes Oldenburg in de dubbeltwee. Die overstap lijkt goed uit te pakken. Het duo veroverde zilver in Varese en verschafte zich daarmee toegang tot het OKT. Bij die wereldbeker waren er acht concurrenten. Evenzoveel ploegen treft de combinatie uit Brabant en Groningen straks op de Zwitserse Rotsee, minstens zeven ervan moeten worden verslagen.