Aida Cosijn Diez wint met haar 8+, Van Sprang & Krommenhoek winnen in 2- en Thijs Ruiken boekt zege in 4- en 8+ bij Henley Regatta

Wedstrijden

[aanvulling 23 uur] Aida Cosijn Diez zat aan boord van de OxfordBrooks-acht die de Island Challenge Cup won. Hier het filmpje van de finale.

[update 17 uur] Thuis Ruiken is er zojuist in geslaagd om ook zijn vierzonderrace te winnen. Hij keek met zijn OxfordBrooksploeg eerst tegen een achterstand aan. Maar een slotaanval op de laatste 400 meter bleek succesvol, zij kregen Leander op de knieën en wonnen ruim.

[eerder bericht] Guillaume Krommenhoek en Niki van Sprang sloten een ongelukkig seizoen – hun olympische missie mislukte bij het kwalificatietoernooi – af met een monumentale overwinning. In hun tweezonder wonnen de vice-wereldkampioenen in de Holland Acht van 2022 zojuist gemakkelijk van een Duitse boot. Daarin roeit Theis Hagmeister, hij kwam in 2019 voor Nederland uit bij de WKu23 en werd toen derde in de SB-acht.

Thijs Ruiken haalde met zijn Oxford Brookes in de acht een ruime overwinning. Hij had een mazzeltje want de Amerikaanse tegenstanders hadden een piket geramd waardoor zij ver achterop raakten en Ruiken cs op hun gemakje de race konden afmaken. Dat kwam goed uit, want Ruiken moet vanmiddag in de vierzonder nog een keer over de baan. De start van de achten was wat verlaat door materiaalpech waardoor de rustpauze tussen Ruikens races werd verkort. De Hoop-acht kon het in een ander veld niet bolwerken tegen de thuisroeiers van Thames. Niettemin bleef het Amsterdamse negental knokken tot het (bittere) einde, en beperkte de schade tot driekwart bootlengte. Ook Hannah Heideveld (USA8) en de Skølldubbelvier verloren hun finales.

Zeidler
Regerend wereldkampioen Oliver Zeidler had geen kind aan Jacob Plihal en won op zijn gemakje. De Germaan testte tijdens de wedstrijd met het oog op de Olympische Spelen een nieuw voetenbord. De schoenen ervan kunnen daarop wat roteren zodat hij beter in staat zou moeten zijn om zijn evenwicht te bewaren op het moment dat het water van Parijs niet vlak is. In het verleden haperde Zeidler op ruw water. Dat probleem is in de loop der tijd wel minder geworden. Maar het vormt voor hem nog steeds een bedreiging op het moment dat de wind in Parijs gaat opsteken. De kans daarop is reëel, de olympische baan is behoorlijk windgevoelig.

Alle uitslagen staan van de Henley Royal Regatta staan hier. Dit bericht wordt straks aangevuld met het tweede optreden van Ruiken.