Laga wint Head of the Charles in Boston

Algemeen Uitslagen Voorpagina Wedstrijden

De beste acht studentenroeiers van de Delftse studentenroeivereniging Laga zijn er gisteravond in geslaagd een subdivisie van de grootste roeiwedstrijd ter wereld te winnen. De ploeg van stuurvrouw Vera Terlouw was tijdens de Head of the Charles in Boston dertien tellen sneller dan het octet van Michigan.

Ralf Rienks, Roelant Feldbrugge, Menno Bezema, Niek Moesker, Jan-Willem Hurkmans, Amos Keijser, Louis Stolper en Laurent Wilkens waren de snelste in de zogeheten Collegiate Eights, een veld waar normaal gesproken Amerikaanse en Canadese subtopboten in uitkomen. In het verleden waren de achten van Minerva, een samenwerkingsverband van de KNSRB-verenigingen, in dit veld wel eens succesvol.

Van Dorp
Naast de winst van Laga had ook de overwinning in de open klasse een Nederlands tintje. Simon van Dorp, die deze zomer nog wereldkampioen werd in de U23-acht, was met zijn acht van Washington ruimschoots de snelste in de Championship Eight. Hij troefde daarmee zijn ploeggenoot van deze zomer, Maarten Hurkmans, af, die met de boot van California beslag legde op de tweede plaats.

Great Eight
Washington legde de drie mijl op de River Charles af in 14:40,82 minuten en was daarmee maar liefst een minuut en vijftien seconden sneller dan de ploeg van Laga. De Great Eight, met daarin allemaal internationale toproeiers waaronder Mahe Drysdale, Damir Martin en Olaf Tufte en gestuurd door ‘onze’ eigen Peter Wiersum, kwam niet verder dan een zevende stek. Ook de ploeg van Boston University van wereldkampioen Max Ponsen, was nog sneller dan de torenhoog favoriete boot.

Nereus
De andere Nederlandse boten wisten niet met een overwinning naar huis te komen. Het favoriet geachte Nereus bij de lichte vrouwen kwam niet verder dan de vijfde plaats en Skøll finishte bij de zware vrouwen als 20e van de 33. Ruben Knab, die voor deze gelegenheid de lichte vrouwen van Nereus begeleidde, skiffte zelf naar een degelijke negende plek in de mannen skiff. Hij gaf een ruime 40 seconden toe op de Noorse winnaar Kjetil Borch.

De Maas
Marieke Keijser en Annick Taselaar zetten zaterdag de vijfde tijd neer in het zeer competitieve veld van zware vrouwen dubbels. Enkel internationaal gelouterde ploegen waren sneller, waaronder de twee (voormalig) wereldkampioenen in de skiff Kim Brennan-Crow en Emma Twigg. De olympische lichte vrouwen dubbeltwee van Denemarken werd bijvoorbeeld wel verslagen.

©NLroei, 24-10-2016