EK-update: ook mannen in vierzonder en José van Veen naar halve finale

Wedstrijden

De twee boten die zich vanochtend niet rechtstreeks plaatsen voor de halve eindstrijd, deden dat zojuist alsnog. De vierzonder bij de mannen deed wat van ze werd verwacht en won overtuigend de herkansing. José van Veen eindigde in een spannende strijd voor de winst als tweede.

De Francaise Emma Lunatti drukte haar punt nog net een halve seconde eerder over de finish. De Italiaanse Veronica Lisi was op haar beurt een fractie langzamer dan Van Veen. Morgen staan voor deze drie vrouwen de halve finales gepland.

Vierzonder
De vierzonder met Jan van der Bij, Boudewijn Röell, Sander de Graaf en Nelson Ritsema was het aan hun stand verplicht hun race te winnen. Eerder op de dag was het ze niet gelukt om met acht andere boten zich te plaatsen voor de halve finale. In een herkansingsrace waar slechts een boot moest afvallen waren ze oppermachtig. Kroatië eindigde met een ruime bootlengte achterstand als tweede en Tsjechië viel uiteindelijk af.

Medailles
Nederland kan al met al goed terugkijken op de eerste EK-dag. De mannen scullers waren met alle drie boten oppermachtig en ook de vrouwen vierzonder gaat als favoriet voor het goud richting de finale. De drie belangrijkste scullboten van Josy Verdonkschot liggen op medaillekoers, maar bijvoorbeeld de vrouwen dubbelvier zal nog net wat beter moeten om voor het goud in aanmerking te komen.

Achten
Hetzelfde geldt voor de Holland Acht die als derde eindigde en niet in de buurt kwam van de befaamde Deutschland Achter. De kans is echter aanwezig dat de mannen van Mark Emke in deze plaatsingsrace niet het achterste van hun tong hebben laten zien. De relatief jonge vrouwenacht kwam met een tweede plek goed mee.

Tweetjes
Morgen zal een belangrijke dag worden voor de meeste tweetjes. Guillaume Krommenhoek en Niki van Sprang lijken in elk geval goed in vorm. Voor de Leidse lichtgewichten Ward van Zeijl en Bart Lukkes zal het spannend worden of ze de finale zullen halen. Hetzelfde geldt voor de tweezonder van Carline Bouw en Marloes Oldenburg, die vanochtend als laatste eindigden en morgen hun herkansing hebben.

De planning voor morgen is hier te vinden.